неделя, 18 октомври 2020 г.

Колега на починалия проф. Хубчев: Вирусът буквално смля този човек за 48 часа

  

                Снимка: bTV Media Group

Не искам да правя някаква драма, но вирусът буквално смля този човек за 48 часа. Това заяви пред bTV анестезиологът и зам.-директор на УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас д-р Христо Якимов за 66-годишния си колега проф. Георги Хубчев, началник на АГ-отделението в болницата.

Професорът, който бе избран за "Лекар на годината" за 2019, загуби битката с коронавируса след 15 дни борба. Предполага се, че д-р Хубчев се е заразил от пациент. Той не е имал придружаващи заболявания.

Гинекологът е диагностициран с коронавирус на 2 октомври. Състоянието му се влошило, след което е бил интубиран.

"При него пораженията, категорично, бяха в белия дроб. До последно всички други органи функционираха. Говорим за бъбреци, за черен дроб, които световната преса съобщават, че се засягат. При него не. Пак ви казвам, този човек беше изключително здрав. Той свършваше 10 часа операция и ходеше да играе футбол", допълни д-р Якимов.

За лечението на д-р Хубчев са използвани всички познати методи и медикаменти в Европа. 15 специалисти от болницата денонощно са се борили за живота му. 

"Но лекари ще умират. И те умират заради безотговорни пациенти. Почти е невероятно лекар да хване вируса в кварталния магазин или някаква такава дреболия. По всяка вероятност го е хванал от пациент. При нас идват болни хора, не идват здрави", каза д-р Стефан Касабов, управител на УМБАЛ "Дева Мария".

След смъртта на проф. Хубчев, управата на болницата обяви, че предоставя цялата база за лечение на пациенти с COVID-19.

"Един голям човек, феномен в неговата област. Неговата загуба не е на местно ниво, а национална загуба. COVID успя да вземе една голяма жертва", заяви Семир Абумелих, собственик на УМБАЛ "Дева Мария". 

Д-р Георги Хубчев само преди няколко дни е станал професор. Той загуби битката с СOVID-19 на 66 години. Загубата на лекар от такъв ранг е загуба не само за семейството и близките му, но и за цялото общество, написаха от Българския лекарски съюз.

 

Новините от днес и със задна дата