неделя, 18 октомври 2020 г.

Проф. Александрова посочи какво чудовище е COVID-19 и заговори за свръхразпространител

  

Към момента нямаме информация някоя от познатите ни мутации да се свързва с по-голям риск за общественото здраве. Коронавирусът показва по-голяма стабилност и нивото на мутиране при него е два пъти по-ниско. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ.

Всеки вирус се изменя и прави опити да се адаптира, но част от опитите е да се разпространява, а не да ни убива. Ние нямаме изграден имунитет към коронавируса, не му създаваме никакъв дискомфорт и по този начин той няма стимул да показва сериозни изменения, подчерта проф. Александрова. 

Няма как да знаем кой човек ще бъде свръхразпространител, призна вирусологът и настоя хората да бъдат внимателни, отговорни и да се заредят с търпение. Проф. Александорва е на мнение, че не е важно коя е вълната на коронавируса, а че го има и трябва да бъдем внимателни. Това не е първата епидемия и пандемия, нито ще бъде последната, заяви вирусологът. Нововъзникващите заболявания и липсата на медикаменти ще бъдат много съществени проблеми, с които ние ще се срещаме и за в бъдеще, категорична бе проф. Александрова. 

Тя обясни, че обръща внимание на всички факти от новозаразените - инфектираните, хората в болниците, броят на оздравелите и на починалите. Този вирус, с който се срещаме, води до сериозни последици като смъртност, което не е учудващо. Тя коментира, че всички ежедневни данни са важни, както броят на инфектираните, така и този на починалите. Специалистът коментира, че натискът върху болниците също трябва да бъде сериозно следен. 

"За съжаление този вирус води до доста по-сериозни последици като смъртност от сезонния грип. С грипния вирус сме заедно от векове. Ние сме имали много повече време да се адаптираме. Там съществува и ваксина. Има и антивирусни препарати", отбеляза проф. Александрова. 

Тя е привърженик на ваксината срещу грип особено в условията на COVID-19. Уместно е да се прилагат ваксините срещу грип, настоя вирусологът Колкото и да научихме за коронавируса в последните месеци, далеч все още не знаем много, а с грипния вирус ние сме заедно от векове, каза проф. Александрова.

 Никой не е в състояние да подозира какво ще се случи занапред с коронавируса, предупреди проф. Александрова. Тя посъветва хората да се вслушват повече в съветите на специалистите. Тя не пожела да посочи дали става въпрос за втора или трета вълна. Според нея е важно хората да знаят, че вирусът го има. 

"Пандемията с грипа през 1918 г., испанската чума, е продължила на практика 3 години. Трябва да бъдем достатъчно търпеливи. Давам си сметка, че хората се изморяват, не бива да живеем в страх, но трябва да спазваме мерките", посъветва вирусолог.

Новините от днес и със задна дата