петък, 16 октомври 2020 г.

Българо-македонската комисия пак не се договори за Гоце Делчев

  

Българо-македонската комисия по историческите въпроси не се договори за Гоце Делчев, съобщават македонските медии.

След приключването на преговорите днес в Скопие съпредседателят на комисията от македонска страна Драги Георгиев каза, че идентичността на Гоце Делчев остава главен проблем за постигането на какъвто и да е напредък, а съпредседателят от българска страна Ангел Димитров посочи, че не ние сме определили идентичността на Гоце Делчев, а самият Гоце Делчев.

Георгиев съобщи, че членовете на комисията са разговаряли за учебниците за шести клас в българските училища и за личността на Гоце Делчев.

"Желанията за Гоце Делчев не винаги се осъществяват така, както са планирани. За учебниците постигнахме съществен напредък, постигнахме една препоръка, която българските колеги трябва да разгледат по-нататък. Дискутирахме за Гоце Делчев, има маса нови предложения, идеи и те ще продължат да бъдат тема на разговор на следващата среща. Този текст е на масата, това е работен вариант и ще бъде във фаза на обсъждане, не бих искал да говоря за това", каза Георгиев след Десетата среща на двустранната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония.

По-рано стана ясно, че комисията е постигнала съгласие, че по време на Първата българска държава в територията, която е днешна Северна Македония, са били разпространена книжовността и образованието благодарение на Преславската книжовна школа и Охридската книжовна школа.

Това обяви минути преди края на 10-та сесия на Комисията за "По света и у нас" по БНТ проф. Иван Илчев, който е неин член.

Новините от днес и със задна дата