петък, 16 октомври 2020 г.

Учени предупредиха за глобално застудяване през 2021 година

  

Член-кореспондентът на Руската академия на науките (РАН) Игор Мохов е заявил по време на заседание на Президиума на РАН, че следващата година може да бъде по-студена от сегашната, съобщават световните издания.

Експертът е разказал, че 2020 г. е започнала във фаза Ел Ниньо (колебания в температурата на повърхностния слой на водата в екваториалните части на Тихия океан, което оказва забележим ефект върху климата) и завършва във фазата Ла Ниня (това е по-студеният аналог на Ел Ниньо). 

Мохов е отбелязал закономерността, според която в години, подобни на 2020 г., се случва по-голямо количество екстремни метеорологични събития, отколкото в години, когато Ел Ниньо и Ла Ниня са в неутрални фази. По-рано, Валентина Жаркова, професор в Университета Нортумбрия в Нюкасъл, Англия, бе заявила, че че до 2050 г. 

Земята може да е в миниледена епоха. Слънцето скоро ще се озове в период на хибернация. Колкото по-малко слънчеви петна, толкова по-малко радиация ще получава планетата ни. Това ще доведе до намаляване на средната температура по света. Промените ще бъдат приблизително 1 ° C. 

На пръв поглед показателят не е критичен, но такъв спад е достатъчен, за да имат проблеми фермерите в средните ширини. Производителите на плодове и зеленчуци няма да могат да събират реколтата навреме, тъй като времето ще бъде изключително променливо. 

Ще има резки скокове на температурата, които ще се отразят негативно на растенията. Кратките вегетационни сезони ще доведат до недостиг на храна или дори до глад. Това вече се е случило в Гърция и Испания, когато през май снегът унищожи всички култури.

Новините от днес и със задна дата