сряда, 28 октомври 2020 г.

Анахид Тачева отпразнува 80-годишен юбилей

  

Преди доста години, когато тя беше на върха на славата си и всяка вечер я виждахме на телевизионния екран, почивахме по едно и също време в Международния дом на журналистите във Варна. Разбира се, с популярността си и ослепителната си красота тя ни привличаше като магнит към себе си. 

Помня, че тогава на плажа телевизионната звезда се пошегува: “Хубавите на млади години жени стават грозни баби. И обратното - невзрачните се превръщат в симпатични белокоси старици”. За щастие, времето я опроверга. И на своите 80 години Анахид Тачева изглежда все така прекрасно. Макар че и за това най-красивата някогашна говорителка на БНТ има своето обяснение. Преди време тя призна, че рядка болест я прави младолика и кара връстниците ѝ да завиждат - Таласамия минор е вид анемия, която се предава от майка на дъщеря. Предала съм я на дъщеря ми Теодора, а за третата ми бременност лекарите ме предупредиха, че може да е фатална и искаха да я прекъснат. Но аз не се уплаших. 

Спомня си, че по време на втората и третата ѝ бременност, когато изчезвала от екрана на БНТ, клюкарите пускали какви ли не слухове. Когато забременяла с втората си щерка от Коста Цонев, в София се заговорило, че маниак я е пресрещнал след работа и я е изнасилил в гората до телевизионната кула. Наложило се да обявяват по телевизията, че Анахид Цонева е бременна. 

Сватбата с Коста Цонев Години след това, когато вече била омъжена за втория си съпруг и била бременна с Анахид-младша, клюката била още по-зловеща - цяла България коментирала как турчин изнасилил говорителката в Истанбул, като я затворил в тайна стаичка в дюкяна си. А всъщност аз живеех тогава във Виена с втория си съпруг, припомня си неувяхващата красавица. Първият мъж на Анахид е актьорът Коста Цонев, за когото тя се омъжва през 1958 г., веднага след завършване на гимназията. 

Двамата се запознават по време на новогодишно тържество в зала “България”. По това време бъдещата телевизионна говорителка няма навършени още 18 години и за да се оженят, той лъже, че вече е бременна от него. Докато е омъжена за актьора, тя се появява на екрана под името Ани Цонева. Развеждат се и после отново се женят и... развеждат. От брака си имат две деца - Теодора и известният телевизионен журналист Димитър Цонев, който, за жалост, си отиде твърде млад. Вторият ѝ брак е с Васил Тачев, успешен бизнесмен. 

С него имат една дъщеря, която носи нейното име - Анахид. Легендарната телевизионна говорителка през последните две години живееше в чужбина - в САЩ, при по-малката си дъщеря Ани, която има имение в Хамптън заедно със съпруга си Аристотел - потомък на гръцки изселници. Зетят върти солиден бизнес с казина. Ани се занимава с финансите във фирмата на мъжа си, но има и фирма за продажба на препарати за избелване на зъбите. Двамата имат две момчета - Арис-Нондъс и Ейтън-Васил. 

Внуците на Анахид не разбирали много български, защото в семейството на дъщеря ѝ се говори само на английски, но когато голямата фамилия се събере, винаги се разбират, шегува се другата ѝ дъщеря Теодора. За празника по случай 80-годишния ѝ юбилей Анахид се прибра в България. Че се завръща у нас за по-дълго, потвърди и внучката ѝ Деси Цонева, когато около нея гръмна поредната шумна новина. 

- Няма драма, че напуснах Гала. Искам да си гледам семейството, а и баба ми ще има нужда от мен - коментира неотдавна решението си да напусне предаването “На кафе” дъщерята на Димитър Цонев. Деси смята да отделя повече време на баба си и малкото си второ дете. - Баба ми Анахид, за съжаление, не е толкова добре, колкото бихме искали всички. Тя ще има нужда от внимание, затова смятам да ѝ го дам. Според мен мозъкът ѝ е включил някакъв защитен механизъм и трие всичко, от което я боли. Физически е много здрава, но ментално не е себе си - разказа още Деси. Цяла България я обичаше 

Телевизионната икона от близкото минало преживя два много тежки житейски удара - първият бе кончината на любимия ѝ мъж, а вторият смъртта на сина ѝ Димитър Цонев, който си отиде от инсулт през 2016 г. Говорителката така и не можа да го прежали и във всички свои интервюта споделяше, че никога няма да преодолее болката от загубата му. Вероятно тъкмо по тази причина паметта на Aнaхид e зaпoчнaлa ceриoзнo дa ѝ изнeвeрявa. 

Oт известно време тя пиeлa дoри cпeциaлни хaпчeтa, зaщoтo прoблeмът ce зaдълбoчaвaл, вce пo-чecтo бъркaла дaти, имeнa нa рoднини, губели ѝ се мoмeнти oт минaлoтo. Бeлитe пeтнa в пaмeттa ca oбичaeн прoблeм зa хoрaтa нa нeйнaтa възрacт, нo ceмeйcтвoтo ѝ вeчe виждaлo кaк тя нe e cъщият чoвeк, кoгoтo пoзнaвaли. 

Въпрeки нeвoлите на възрастта телевизионната лeгeндa вce oщe e c фигурa нa учeничкa, хрaни ce здрaвocлoвнo и прaви упрaжнeния. Цигарите обаче са табу за някогашната звезда. Може би здравословният живот плюс арменските гени са факторът, поради който и на тази възраст тя изглежда ослепително. 

Единствената промяна във визажа ѝ е цветът на косата - от брюнетка е станала блондинка. Нека ѝ пожелаем да е жива и здрава още дълги години! Щрихи към портрета Анахид Тачева е популярна телевизионна говорителка, родена на 15 октомври 1940 г. в София. Моминското ѝ име е Анахид Мелкон Тавитян. 

През 1962 г. тя печели конкурс на БНТ и оттогава дълги години чете новините пред зрителите. Превръща се в най-голямата звезда сред колежките си от държавната телевизия и става едно от най-популярните лица от екрана. Любопитна подробност е, че Ванга ѝ предрича раздяла, както и дете, но не от тогавашния ѝ съпруг Коста Цонев, а от друг мъж. Това изумило красивата говорителка, която по това време все още била щастливо омъжена. 

Всичко това се случило при второто ѝ посещение в Петрич. Първото ѝ отиване при славната пророчица за нея завършило злополучно. “Петричката врачка” изгонила славната Анахид, при това доста безцеремонно. Каква е причината така и не разбрала. Днес Анахид е майка на три деца, баба на шест внуци и две правнучета.

 Ива ВАЛЕНТИНОВА/БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата