четвъртък, 22 октомври 2020 г.

До 200 лв. по-малък данък, ако ремонтираме дома си

 istock

Хората, които през годината са правили ремонт на дома си, ще могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта.

Предложението е прието с промени в данъчните закони от Министерски съвет. Предвижда се гражданите да може да приспадат от данъчната основа при подаване на годишната данъчна декларация направените през предходната година плащания на майстори за ремонт на жилищата със сума до 2000 лв.Така на практика ремонтът на жилището може да намали дължимия данък от доходи с до 200 лв.

Освен облекчение за домакинствата данъчната промяна е и мярка за изсветляване на сивия сектор в строителния бизнес.

Има няколко условия за ползване на облекчението. Имотът непременно трябва да е жилище, да е собствен, а не под наем, да се намира в България и строително-монтажните работи (СМР) да са извършени от българска фирма/бригада. Ако ремонтираният обект е в активите на фирма и се ползва смесено, тоест служи и за офис, преференция не се полага. Друго условие е притежателят на жилището да не е ползвал услугите на свързани лица, тоест на фирми или на майстори, с които има родствени или бизнес отношения.

За да се ползва бонусът, разходите за платения труд трябва да са подплатени с надлежно издадени документи - фактури, касови бонове, разписки, платежни за банкови преводи и др. посочени в Закона за счетоводството.

Идеята на финансовото министерство е гражданите да имат интерес да изискват документ за всеки лев, платен на майстори за различни ремонтни дейности - смяна на дограма или на врати, боядисване, слагане на паркет или ламинат, поставяне на изолация, ВиК поправки и пр. И по този начин да се изсветли поне част от ремонтните услуги, които в момента са изцяло в сивия сектор.

Новините от днес и със задна дата