четвъртък, 22 октомври 2020 г.

Добавката за 1 и 8 клас се вдига с 50 лева

 БГНЕС 

От 250 на 300 лева се увеличава помощта за първолаци и осмокласници догодина, обяви във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Парите се отпускат без значение от доходите на родителите.

"Помощта за 8 клас я въведохме тази година заради коронакризата и заради това, че доста деца, които успяхме да върнем в клас, за съжаление COVID кризата повлия на тези резултати и трябваше да има допълнителни стимули, за да можем да предотвратим отпадането на ученици след 7 клас", обясни Сачева.

По отношение на детските надбавки за всички семейства без подоходен тест тя посочи, че министерството не раздава пари, а дава права.

"Получаването на добавките ще се случва със заявление. Родителите от заможни семейства, които не искат да получават тази добавка, няма да я получават задължително, просто няма да подават заявление", каза Сачева. В същото време родителите, които искат да получават детски, а отпадаха заради надвишаване на дохода с 1-5-10 лв. в момента за тях ще бъде намерено далеч по-справедливо решение.

15 милиарда лв. е бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2021 г. В него се предвижда 300 лв. минимална пенсия, 1440 лв. да е тавана на максималната пенсия, в това число влиза и 5 % увеличение по швейцарското правило от юли и 50-те лв.,които ще се дават до края на март.

"Средствата, които обявихме, че ще дадем в размер на 120 лв. еднократно на тези, чиято пенсия е от 300.01 лв. до 369 лв. са предвидени в социалните разходи, каза Сачева.

Бюджетът за социални разходи е около 2 милиарда лв., като увеличението спрямо м.г. е с 653 млн. лв.

Новините от днес и със задна дата