четвъртък, 22 октомври 2020 г.

Проф. д-р Николай Габровски: До края на годината всеки ще познава някой, който е починал от Kовид -19

  

Темата Ковид, за съжаление, ще продължи целия зимен период. Случаите растат стремглаво. Това не се дължи на по-голям брой тестове, просто тази инфекция се разпространява, вирусът заема все повече територии, заяви в телевизионно интервю зам.-шефът на „Пирогов“ проф. д-р Николай Габровски.

"Миналата зима бяхме в пълна изолация и се доказа, че тази мярка е ефективна. Нямаше разпространение на вируса. Първоначално бяхме отличници и тук беше капанът. Справяхме се много добре и много хора решиха, че този вирус е измислен. Уви, това не е така. Инфекцията не само че съществува, но и се разраства. 

Прогнозите бяха през лятото да изчезне, но това не се случи. Влизаме в този зимен сезон с един летящ старт. Тези бройки, които виждаме, е една картина отпреди 2-3 седмици. Тези хора са се разхождали по улиците с възможност да предават заразата. Цифрите след още 2 седмици ще са коренно различни", прогнозира той. По думите му, един от основните аргументи на много хора, е, че не са виждали болен с ковид и че не са чували за такива болни. 

"Ако нямате такъв познат, в следващите 2-3 седмици ще имате. До края на годината всеки ще познава някой, който е починал от ковид", отбеляза със съжаление той. 

"Абсолютно сигурно е, че във всички болници в страната ще се откриват нови случаи на ковид. Важно е как ще минем през това предизвикателство. Единственият начин да минем през това е да минем заедно", подчерта проф. Габровски. "Леглата, които се изчерпват, са тези, които бяха заделени за ковид. В "Пирогов" те бяха под 10% от легловата база.

Новините от днес и със задна дата