вторник, 1 септември 2020 г.

Ще си прехвърли ли държавата "Слънчев бряг" АД на Община Несебър?

 Хотели в Слънчев бряг, Хотели в Несебър, Хотели Свети Влас 

Ако държавата прехвърли собствеността на "Слънчев бряг" АД на Община Несебър, ще се отворят нови възможности за застрояване в комплекса, които сега се възпрепятстват от държавата. Твърденията на двама местни хотелиери, че "правилната стъпка е инфракструктурата да се управлява от общината", е подвеждаща. Това каза изпълнителният директор на дружеството Златко Димитров. 

Той направи това изказване, след като хотелиерите поискаха инфраструктурата в Слънчев бряг да бъде прехвърлена безвъзмездно на местната община. В подкрепа на това това искане хотелиерите стартираха подписка, която ще бъде разгледана на извънредна сесия на общината този месец, предава БТА.

Община Несебър никога не е била собственик на инфраструктурата на зона "Изток" в комплекса. Държавата създава "Слънчев бряг" ЕАД като 100 процента държавна собственост през 1991 година, а през 1997 година чрез приватизация в акционерното дружество дялове закупуват над 3500 физически и юридически лица, които и към момента имат собственост в "Слънчев бряг" АД.

И второ, защото идеята за "безвъзмездно прехвърляне" би ощетила както миноритарните акционери, които са платили за дяловете си, така и държавата, която и към момента притежава 75 на сто собствеността в дружеството.

"Тази собственост на инфраструктурата като улици и обществени площи се изразява в стотици милиони левове", каза Златко Димитров.

Той обясни, че към момента Община Несебър стопанисва инфраструктурата в зона "Запад" в "Слънчев бряг", както и 50 на сто от улица "Първа".

"Тук въпросът е дали общината хипотетично би имала ресурс за инвестиции в инфраструктурата и в зона "Изток" или се търси само финансов интерес от експлоатирането на собствеността, заяви Димитров.

"Слънчев бряг" АД към момента стопанисва над 650 000 кв.м. в зона "Изток". Това са основно улици, тротоари, паркинги, зелени и обществени площи, оценявани на стотици милиони левове. Задължението му е със собствени средства да поддържа осветление, озеленяване, места за разходка, паркиране, осъществяване на достъп на транспортни и технически средства на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите, охрана и видеонаблюдение и т.н.

Тези задължения са свързани с огромни разходи, които на година надхвърлят 2 милиона лева. Комплексът е национален курорт с макроикономическо значение. Евентуален диалог за собствеността на "Слънчев бряг" АД трябва да се води на експертно ниво и с аргументи за развитието на летния туризъм в България.

"Трябва да бъде защитаван държавният интерес и този на миноритарните акционери", добави Димитров.

 

Новините от днес и със задна дата