вторник, 1 септември 2020 г.

Ген. Мутафчийски изненадващо призна за опасно критична ситуация

  

„По време на практиката си сме се сблъсквали с редица напрегнати ситуации. Често пациентите и техните близки са в стрес и може да възникнат критични ситуации в общуването“, това заяви при откриването на изложбата „Добрата дума лекува” началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. 

„Ние си дадохме сметка, че процесът е двустранен. Затова преди няколко години във ВМА медицинският и немедицинският персонал започнаха курсове с нашите психолози за овладяване на ситуации с агресивни пациенти и техни близки. И смятам, че това е верният път, когато търсим нашите грешки с пациентите“, поясни още ген. Мутафчийски. 

Той изтъкна и качеството, което отличава лекарската професия от останалите: „Това е самарянското отношение към болния човек, разбирането към неговите проблеми, дори и да бъде агресивен“. 


„Днес, на 1 септември, отбелязваме и празника на Военномедицинската служба. Навършват се 142 години от нейното създаване, а повелите, които са ни дадени от нашите предци е, че ВМА трябва да бъде за пример във всичко, включително и в отношението си към пациентите. Тук и са част от нашите курсанти, които се обучават за военни лекари.

Учим ги да бъдат твърди офицери, да бъдат устойчиви на всички предизвикателства на нашата професия, но и че не трябва да забравят милосърдието“, подчерта проф. Мутафчийски.

Новините от днес и със задна дата