петък, 28 август 2020 г.

NASA откри гигантска аномалия над Земята

  

Учените от НАСА смятат, че гигантска магнитна аномалия се причинява от няколко особености на Земята, включително потока на разтопени метали вътре в ядрото и наклона на оста. В момента учените наблюдават разширяването на аномална зона с ниска магнитна сила над Южна Америка и югозападна Африка.

Учените обясниха, че магнитното поле на Земята ни предпазва от заредени слънчеви частици. А Южноатлантическата аномалия позволява на тези частици да се доближат до повърхността на планетата. Космическите кораби, които летят над тази зона, се излагат на радиация и при работа на компютрите могат да възникнат различни неизправности. 

НАСА смята, че аномалията може да се е образувала поради особености на Земята, включително наклона на оста или промяна в потока на разтопени метали вътре в ядрото. В долната част на земната мантия, на дълбочина 3000 км, има резервоар от плътна скала, който учените наричат ​​африканския район с ниско налягане. 

Този резервоар влияе върху формирането на магнитното поле на Земята, особено в условията на съществуващия наклон на оста. Астрономите смятат, че отслабването на магнитното поле между Африка и Южна Америка се е развило през последните десет години, но този процес се ускорява значително през последните години. 

С течение на времето аномалната зона ще се измести в северозападна посока и след това ще се раздели на две части. Южноатлантическата аномалия е открита от екип учени от Европейската космическа агенция (ESA), които анализират работата на три специални спътника и идентифицират най-отслабените зони./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата