понеделник, 31 август 2020 г.

Ураганните ветрове взеха жертви в Италия - две деца, които били на къмпинг

 

Ураганни ветрове в Северна Италия повалиха по време на буря дърво, което падна върху палатка в къмпинг и уби две деца, предаде Асошиейтед прес.

Децата, сестри на 3 и 14 години, починаха в болница, третото дете на семейството е леко ранено, родителите са невредими, съобщиха италиански медии.

Повечето от другите хора, които били в къмпинга близо до Марина ди Маса, крайбрежно градче в област Тоскана, го напуснали, след като вчера властите предупредили, че ще има силна буря.

През нощта на събота срещу неделя в Италия са бушували ветрове със скорост до 150 километра в час.

Край Палермо, на остров Сицилия, вятърът е разпалил умишлено предизвикан пожар. Пламъците принудили 1700 души да напуснат снощи дома си в градчето Алтофонте.

Ръководителят на област Сицилия Нело Музумечи каза, че пожарът, който още бушува, е бил запален умишлено на шест места.

Лошото време продължава да измъчва цяла Северна Италия. Заради прииждащи реки беше затворена магистралата "Бренеро" в двете посоки между Болцано и Сан Микеле. Железопътната линия Бренеро също е затворена. Между Мале и Тренто, близо до Клес, свлачище се удари в коловозите, спирайки се във влак. Заради наводнението в Исарко, гражданската защита е приканила жителите на Киуза да не излизат на улицата и да стоят в горните етажи на къщите, а в Егна някои семейства са евакуирани. Под сериозно наблюдение е река Сарка в Трентино.

Местните власти ще разширят периметъра на извънредното положение, което беше обявено през последните дни за Веронезе. Премиерът Джузепе Конте е говорил по телефона с губернатора на Венето Лука Зая и кмета на Верона Федерико Сбоарина, както и с шефа на Гражданска защита Борели. Той е изразил максимална близост и солидарност с населението, засегнато от лошо време.

Днес лошото време е обхванало цялата северна част на страната. Дъжд и градушка заляха Вербано и Торино, докато в Сестриере валеше сняг на 2 400 метра надморска височина. Градушки имаше и в провинция Бергамо.

Новините от днес и със задна дата