понеделник, 31 август 2020 г.

Украйна бие тревога: Задава се екокатастрофа, по-голяма от тази в Чернобил! Рисковете са най - вече за Черно море!

  

Светът може да се сблъска с екологична катастрофа, по-голяма от трагедията в Чернобил, предупреди Витолд Фокин, заместник-ръководител на украинската делегация в тристранната контактна група по Донбас.

Фокин отбеляза, че унищожаването на инфраструктурата в Донбас след бомбардировките е довело до наводнения в хиляди мини, те са оставени "на самотек", а водата от тях може да прелее към местни реки и езера, след което тази замърсена вода да навлезе в Азовско и в Черно море. 

Ръководителят заяви още, че спешно трябва да започне работа по почистването на шахтите. "Мнозина си затварят очите за това, но предстоящото бедствие може да стане неизмеримо по-голямо от аварията в Чернобил, и да нанесе в пъти по-големи екологични щети", заключи Фокин.

Инцидентът в атомната електроцентрала в Чернобил стана през нощта на 26 април 1986 г., когато експлоадира реакторът на енергоблок № 4. Голямо количество радиоактивни вещества бяха изпуснати в околната среда. 

Според заключенията на експертите основната причина за инцидента са груби нарушения на правилата за експлоатация на атомната централа, извършени от персонала на четвъртия блок.

Новините от днес и със задна дата