понеделник, 31 август 2020 г.

Шефът на ГДНП с горещи детайли за мистерията с Янек и най-опасните престъпления в България

  

Издирваме Янек Миланов и с дронове и термокамери. Това заяви шефът на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) старши комисар Николай Хаджиев. Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че издирването на дупничанина е подновено. Шефът на ГДНП старши комисар Николай Хаджиев Преди това обаче криминалистът Ботьо Ботев заяви, че "мисли се, че, когато липсва труп - няма убийство, но не бива да се подхожда така... Следя случая. Категорично не трябва да се мисли за нищо друго освен за най-лошото. Дано не съм прав, но мисля, че е така". Шефът на ГДНП говори не само за акцията около търсенето на Янек, но и за останалите операции, които се проведоха у нас през изминалите дни.

"Разбитата в Ямбол най-голяма нарколаборатория у нас беше изградена по модела на цигарените, с кухня и баня за работниците. Братя, които имат хотел и склад за дограма, са задържани за двете наркооранжерии в Летница, явно е семеен бизнес", казва главният комисар. Ето какво още сподели той в интервю за в. "Телеграф": 

- Главен комисар Хаджиев, какви са версиите за изчезналия Янек Миланов – убийство, отвличане? 

- За изчезналия Янек Миланов има образувано досъдебно производство, което се наблюдава от Окръжна прокуратура-Кюстендил. Само тя може да предоставя информация. Това, което МВР прави е свързано с издирването му. Виждате, че от няколко дни започна претърсване на много голям периметър – 120 кв. км. Това са изключително мащабни действия с участието на доста служители, включително кучета и технически средства. 

- Казвате технически средства, това включва ли дронове, термокамери? 

- Да, всичко, което МВР има на въоръжение и е позволено от закона се използва за прочистване на определени терени. Направихме анализ, определихме дадени терени в околията на Дупница и започнахме претърсване. От днес в издирването ще включим и полицаи с коне за по –труднодостъпни райони. Предстои да извършим още много процесуално-следствени и оперативно издирвателни мероприятия. 

- Братът на Янек – Марио Миланов посочи, че основния заподозрян е Каплата. Той ли ви насочи към терените, които претърсвате?

 - По никакъв начин лицето не съдейства на органите на МВР. Това, което правим, е на база на анализите, които ние сме направили. 

- Главният прокурор Иван Гешев се срещна с Марио, ангажира се лично да следи случая. Миланов изрази надежда, че брат у е жив. Има ли надежда според вас? 

- Вижте, мога да ви кажа само едно, органите на МВР и прокуратурата ще работят до завършване на случая, дори да има минимална надежда. 

- Идва 15 септември – първият учебен ден. Стана ясно, че заедно с прокуратурата започвате операции срещу наркодилърите около училищата. Какво ще предприемете?

 - Във връзка със старта на новата учебна година се предвиждат масови проверки и полицейско присъствие около училищата с цел противодействие разпространението и употребата на наркотици особено сред децата – най-важната част от обществото ни. Голяма част от мерките ще бъдат явни, друга част ще бъдат чисто оперативни. МВР ще върли необходимия ресурс за ограничаването на наркоразпространението край училищата, а и не само там, а в цяла България. Децата са най-важни, затова правоохранителните органи ще бъдат съсредоточени там. 

- Какво се случва на пазара на наркотици след като само за около месец ударихте трите най-големи и модерни нарколаборатории за трева у нас? 

- В края на юли проведохме съвместна операция между ГДНП и ОДМВР-Ямбол, която започна по една оперативна информация, която разработихме. Така в бившата сграда на Топлофикация –Ямбол открихме модерна, вискотехнологична оранжерия за коноп. Самата сграда се състои от 3 етажа и 15 помещения. Мащабна, модерна. В хода на операцията бяха иззети над 2300 бр. растения, отделно 8 кг готова продукция. Има повдигнати обвинения от прокуратурата и случаят продължава. 

- За тази лаборатория главният прокурор и полицаите казаха, че не са виждали и е най-модерната и голямата откривана у нас в последните години. Кое ви изненада в нея? 

- Действително, колеги, които работят по наркотиците, казаха, че до сега не са се натъквали на подобна организация. Самият механизъм на изграждане на оранжерията и етапите на отглеждане на растенията – от семена в разсад, вече след това от разсад в растения, всяко в отделна саксия с капково напояване, с необходимата вентилация, осветление от специални лампии, таймери, които регулират подаването на вода и охлаждане, много рядко се срещат. В самата сграда има и санитарни помещения, предвидени за настаняване на работниците, които са отглеждали продукцията. 

- Искате да кажете, че нарколабораторията е направена по модела на разбитите големи нелегални цигарени фабрики, в които имаше кухни, бани, дори фитнеси за работниците? 

- Да, абсолютно. Намерени са 10 легла, дюшеци, завивки, кухня, храна, бани, всичко необходимо за живеене. За да се докаже цялата престъпна дейност, продължават оперативните действия, защото имаме още работа и събиране на още доказателства, които да докладваме в прокуратурата, затова не искам да давам повече информация. 

- Колко време е работила тази фабрика? 

- По наши данни поне от половин година. Тя е в индустриалната зона, външно нищо не навежда на мисълта, че вътре се отглеждат растения от вида на конопа. - Какъв е капацитетът ѝ? - Един цикъл на производство отнема близо 6 месеца-от семената до готовата реколта. 

- Да разбирам, че сега е предстояло на пазара да излезе първата реколта от най-голямата наркофабрика у нас? 

- От това, което установяваме на място, да. Не мога да кажа обаче колко е трябвало да бъде готовата продукция. 

- За къде е трябвало да отиде тревата, за Ямбол и областта ли? 

- Няма как област Ямбол да поеме толкова голямо количество марихуана. Най-вероятно е била за цялата страна, проверява се и дали е имало намерение да се изнесе зад граница. 

- Миналата седмица бяха разбити 2 големи и също много модерни наркооранжерии. Едната беше скрита в склад за дограма, другата в района на хотел. Там какво беше характерното? 

- ОДМВР-Ловен проведе операция в град Летница, където са утановени нарооранжерии, като в специално изградени халета бяха намерени 200 саксии с различен стадий на растеж. Там имаше и помещения, определени за сушилни и пакетиране на готовата маса. Иззети са и 11,5 кг марихуана, готова за продажба. До хотел „Прованс” пък беше открита сграда с помещения, оборудвани с инсталации за отглеждане на марихуана. Там имаше около 500 растения и готова продукция от 10.5 кг. - Тези две лаборатории свързани ли са или са на различни групи? - Образувано е едно досъдебно производство за тях, което е под наблюдението на Окръжна прокуратура-Ловеч. Задържани са две лица, на едното е определена мярка „задържане под стража”, другото е под гаранция от 5000 лв., но етапът на разследване е много ранен, говорим за една седмица все пак. 

- Видяхме, че едната оранжерия е скрита зад склад за дограма, но не се произвеждат врати и прозорци, а дрога. Другата сграда е в двор на хотел, не прави ли впечатление на собственика, че сметките за ток са твърде големи? 

- Задържани са собственикът на хотела и жена му. За втората оранжерия е задържан брат му. Виждате, че става въпрос за един вид семеен бизнес. Предполагаме, че са го движили поне от няколко месеца с оглед големината на растенията, които открихме на място. - Имало е и готова продукция, която общо е около 22 кг. Колко струва по цени на улицата? - Един грам средно на улицата е между 15 и 30 лв. в зависимост от качеството.На едро килограм върви по 4000-5000 лв. , което показва, че готовата стока е за около 110 000 лв. 

- В момента кое е най-извършваното престъпление у нас, след като отчетохте, че почти няма кражби на коли както и телефонни измами? 

- Забелязва се сериозен спад при всички видове престъпления – кражби, грабежи, автокражби. Най-големият спад обаче е при телефонните измами с близо 90% предвид успешните операции на МВР и прокуратурата. Знаете, че бяха неутрализирани 3 групи, под чиито удари попадаха най-уязвимите представители на обществото – пенсионерите, които всъщност са нашите майки, бащи, баби и дядовци. Мога да ви кажа, че от началото на годината до момента бележим спад с близо 7000 престъпления, спрямо същия период м.г., а в същото време имаме 5% ръст при разкриваемостта. В момента най-често се извършват домови кражби и такива от магазини. Затова и се провеждат ежедневно операции срещу битовата престъпност и се хвърля сериозен ресурс и усилия в малките населени места. 

- Кражбите особено от самотните възрастни хора са много брутални, придружени и с насилие. За тях една тава или буркан от мазето е голямо нещо. По това ли работите приоритетно? 

- Да, защото за едни хора тавата или зимнината може да нямат стойност, но за един пенсионер е много ценно. Всяко посегателство за МВР е предизвикателство и се стреми да го разкрием. Целта на операциите по селата е именно такава-хората да се чувстват защитени, както и тяхното имущество и живот. Паралелно правим и операции по пътищата, за да се намалят ранените и загиналите. Анализираме в кои области има повече произшествия и там насочваме усилията си.

Новините от днес и със задна дата