неделя, 12 юли 2020 г.

The Times с уличаваща новина за СЗО, лабораторията в Ухан и COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) е широко критикувана от учени поради признаци, че планираната мисия в Китай за изследване на произхода на COVID-19, няма да посети секретната лаборатория, която изследва коронавирусите в Ухан, града в центъра на пандемията. Това пише британският вестник The Times. Въпроси относно дейността на Института по вирусология на Ухан, известен център за коронавирусна експертиза, бяха повдигнати от разследване на Insight в The Sunday Times миналата седмица, уточнява Фокус.
Insight в The Sunday Times разкри, че потенциално смъртоносен коронавирус, който е най-близкият в света до приинителя на COVID-19 , е бил анализиран от учени от института, след като следи от него са били открити в изоставена медна мина през 2013 г. в Южен Китай. Това е станало, след като шестима работници, които е трябвало да изчистят фекалии на прилеп от мината, са се разболели от мистериозно респираторно заболяване и трима от тях са починали.
Но за ужас на някои учени СЗО посочи, че мисията ѝ, подготвена от двама от нейните експерти, които отлетяха за Пекин миналата седмица, ще гледа само на „зоонотичния източник“ на епидемията (т.е. пазара). Това означава мълчаливо приемане на предпочитаната от Китай теория, че вирусът се е прехвърлил естествено от животни към хора от пазар в Ухан, продаващ екзотични животни за месо.
„Разследване, което предполага - без доказателства - че вирусът е навлязъл в хората чрез естествен зоонотичен разлив и не проверява алтернативната възможност, че вирусът е навлязъл в човешката популация чрез лабораторна злополука, няма да получи кредит на доверие“, казва Ричард Ейбрайт, молекулярен биолог в университета „Рютгерс“ в Ню Джърси.
„За да има каквато и да е достоверност и каквато и да е стойност, разследването трябва да разреши възможността вирусът да навлезе в хората чрез лабораторна злополука и също така да се провери по-нататъшната възможност, че способността на вируса да зарази хората е била повишена чрез лабораторни манипулации.
“Притесненията на Ебрайт бяха споделени от Николай Петровски, професор по ендокринология в Университета „Флиндерс“ в Аделаида, Южна Австралия, който ръководи първите изпитвания върху хора на ваксина срещу новия коронавирус. Петровски заяви, че делегацията на СЗО има „много“ въпроси, които трябва да зададе на своите китайски колеги, особено във връзка с проби от вирус, известен като RaTG13 - 96.2% съвпадащ с новия коронавирус. През февруари Ши Дженгли, известна като "Жената с прилепите" и ръководител на Центъра за нови инфекциозни болести на института в Ухан, разкри в статия на Nature, че проби от вируса се съхраняват там. „Правен ли е опит за клониране на вирус RaTG13 - синтезирани ли са някога генни секвенции от предполагаемия RaTG13 вирус? Ако да, къде и кога?“, попита Петровски и допълни: „Какво е било направено с тези клонирани секвенции?“.
Питър Дашак, зоолог от американски произход, който работи от 15 години с екип, ръководен от Ши, потвърди пред Insight, че това е същият вирус, открит в мината, въпреки че името му е променено от RaBtCoV / 4991. Петровски каза, че мисията на СЗО трябва да поиска от лабораторията да обясни решението си да промени името на вируса, според Дашак заради промяна в кодиращата система. Според него също така трябва да изиска преглед на медицинската документация на заразените в мината работници.

Китайското правителство реагира остро срещу коментари, че неговите учени биха могли да участват, дори по невнимание, в създаването или разпространението на вируса. В началото на пандемията Китай прехвърли вината върху пазара на Ухан, но не даде допълнително потвърждение. Оттогава се оказа, че четири от първите пет случая, за които е потвърдено, че са заразени с новия коронавирус, нямат връзка с пазара.

Новините от днес и със задна дата