неделя, 12 юли 2020 г.

Българи в истерия за лекарства срещу COVID-19

Истерия за COVID лекарства е обхванала много българи, които са притеснени от твърденията за увеличен брой заразени. Проверка по аптеките установи, че след хлорохина, българите луднаха да търсят ремдесивир и ивермектин, съобщава "Труд". Причина за интереса към ремдесивира се оказаха публикации, в които се твърди, че прилагането на лекарството на пациенти, заразени с COVID-19, позволява да бъде съкратено оздравяването им до четири-пет дни при използването на 6 ампули Ремдесивир. Деликатната подробност е, че една ампула от препарата струва 390-420 долара. В България Ремдесивир няма. По аптеките няма и е невъзможно да има ивермектин.
Фармацевти коментираха, че след съобщението на здравния министър Кирил Ананиев, че “български екип е близо до откриването на лекарство срещу коронавирус” подплашени клиенти непрекъснато питат за препарата.
“Всеки ден поне по трима човека търсят ивермектин. Някои обясняват, че разбрали от медиите, че се произвеждат такива хапчета”, коментира фармацевт, работещ в една от големите вериги аптеки. От документите до Изпълнителната агенция по лекарствата за клиничното изпитване с ивермектин е видно, че на фирмата, която произвежда противопаразинтия препарат, е разрешено на направи таблетки само за изпитването. То се провежда с 30 пациенти в 9 болници. От Българския ветеринарен съюз също потвърдиха, че отново е тръгнало масово търсене на ивермектин по клиники и складове.
След истерията през април, когато се появиха първите твърдения на австралийски учени, че препаратът срещу паразити по животните и краста по свинете, може да се окаже ефикасен и срещу коронавируса, сега има втори пик на търсенето на медикамента. Подобна истерия през април и в началото на юни имаше и за антималарийния препарат хлорохин и хидроксихлорохин. Една от фармацевтичните ни компании разработи, произведе и регистрира за употреба в България хидроксихлорохин сулфат.

В аптеките медикаментът се продава срещу рецепти за лечение на автоимунни заболявания и ревматоиден артрит. Само за 15 дни се оказа, че са продадени 8 000 опаковки от препарата. От онлайн платформата за сигнали за липси и недостиг на лекарства коментираха, че само за три дни са подадени 7 сигнала за липса на ивермектин по аптеките, а от 13 март до 8 юли над 100 са сигналите за липса на хлорохин и хидроксихлорохин.
От липса на ремдесивир са се оплакали трима. Интернет-платформата за сигнали е част от програма за съвместни действия с Федерация Български пациентски форум. Голяма част от лекарствата, които липсват на българския пазар и близки на болните ги купуват от Гърция, са били дерегистрирани в България. Причината е твърде малкият пазар, заради, който не си струва в референтната кошница на която и да е мултинационална компания да влиза и ниската цена, която у нас се формира от сравняването на цените с 10 страни. Често куфарни търговци внасят медикаменти от Турция, които митничарите откриват при проверки. Скъпи лекарства от Турция се предлагат в интернет. Внасят ги нашенци, които са превърнали черната търговия с медикаменти в препитание.
Те печелят като слагат малка надценка на внесените лекарства. Част от тях липсват на българския пазар, а други са по-скъпи в България. За разлика от преди няколко месеца, когато медикаментите директно се предлагаха в сайтове, сега се предлагат в различни форуми. А търговците искат лична среща с купувачите, която уреждат по Viber и WhatsApp. За поръчани скъпи медикаменти често се иска 50% авансово плащане.
След извънредното положение заради коронавируса има бум на предлагането на скъпи медикаменти, голяма част от които са за болни от рак. В Турция тези лекарства са значително по-евтини. Има много обяви за “Хумира”, за инжекционен разтвор “Стелара”, който се продава у нас за над 5000 лева, за “Золадекс”, използван за лечение на рак на простатата.

Новините от днес и със задна дата