четвъртък, 9 юли 2020 г.

Доц. Кунчев с плашеща прогноза за К-19 у нас

Увеличаването на броя на новозаразените наложи връщане на някакви мерки. Това не е феномен само за България, случва се и в други страни, особено на Балканите. Това заяви в телевизионно интервю главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
"Случи се в Сърбия, Турция и в някои от Балтийските страни", добави той.
"Не можем да спрем или предотвратим епидемията, важно е да се направи ваксина. Държим под контрол нещата", смята той.
По думите му е нормално, като има повече тестове, да има повече положителни: "Само, че процентът се движи между 6-7% на положителните", добави Кунчев. "Ние от много време опитваме да убедим Борисов, че трябва да се върнат някои мерки. Не ми се иска да съм на негово място, защото се налага да балансира между много неща. Важно е все пак да пазим хората живи, да пазим икономиката и да не допускаме да се пренатоварва здравната ни система", каза Кунчев.
„Жалко е, че няма специфично лекарство, което за няколко дни да лекува пациента. Все пак методите до момента ни помагат по някакъв начин. Няма разработен протокол, който да казва „първо, второ, трето“ и си здрав“, каза той.
Той призна, че днес е имал случай на момиче, което е имало положителен тест, после е имала 3 отрицателни теста, включително и PCR.

"Естествено, че тя е отрицателна и са вдигнати всички ограничения над нея“, каза Кунчев. По думите му, ако един човек е болен в дадено семейство, то дори и тестовете на останалите да са отрицателни, всички са карантинирани.
"Задължителен е тестът за К-19 в много малко случаи. Това е само, ако си контактен на човек с коронавирус или рисков. Всички други случаи - за влизане в болница, по собствено желание и т.н.", каза той.

Новините от днес и със задна дата