сряда, 20 май 2020 г.

Yucatan Times: Българската домашна ракия трепе коронавируса безпощадно!

По-възрастните българи използват домашната ракия като универсален дезинфектант срещу коронавируса. Това пише мексиканското англоезично онлайн издание Yucatan Times, където е поместен репортаж за възрастно семейство от село Тополи, цитирано от "Монитор". „Използвам ракия, откакто се помня...за всичко. Това казва Гичо Сегов, 81-годишен жител на селото“, пише авторката на материала, която също е с български произход. „Това е лекарство. Дори докторите ми казват да пия по чаша ракия всяка вечер, за да се пазя от този нов вирус. Но ние така или иначе правим това“, добавя Гичо.
Индустриално произведената ракия обикновено е 40 градуса, докато домашната може да достигне 60 градуса и повече, което я прави ефикасна срещу бактерии, гъбички и вируси, се посочва в репортажа.
Произход
Авторката обяснява, че археологически находки на фрагмент на съд за дестилация от 11-и век кара някои учени да вярват, че родината на ракията е България, въпреки че и други балкански държави също имат подобни претенции. Напитката се използва и при различни ритуали и церемонии, включително при сватби и погребения. Местните вярват, че освен това тя има и лековити свойства, а начинът ѝ на производство се предава от баща на син, се казва още в материала.
Почистване
По време на пандемията ракията е станала универсален дезинфектант в семейството на Гичо. Съпругата му от 59 години – Пепа, обикновено използва домашна ракия, за да избърсва всички повърхности, както и да почиства продуктите, които купува от магазина, и ръцете си, веднага щом се прибере вкъщи. „Това е най-доброто нещо, защото е натурално“, казва Пепа.

„Много от тези купени от магазина дезинфектанти са пълни с един господ знае каква химия. А и нямат добър вкус!“, шегува се тя. Ракията като традиционно питие се намира във всеки български дом.
Това я прави по-евтин и удобен дезинфектант за много възрастни хора, тъй като им спестява ходенето до магазина и аптеките в търсене на антибактериални спрейове и дезинфектанти и по този начин намалява излагането им на вируса. Така потенциално ракията може да спаси животи, заключава авторката.

Новините от днес и със задна дата