петък, 15 май 2020 г.

Щъркелово реалити: Интернет пощръкля по живота на Драго и Драга

                               Снимка: БТА

Нови щъркелчета се излюпиха в двете гнезда в селата Белозем и Драгушиново, поставени под постоянно видеонаблюдение, съобщи БНТ.

Щастливото събитие можеше да се наблюдава онлайн и реакцията в социалните мрежи показа, че животът и отношенията между двойките пернати, а и излюпването на малките, са се превърнали в истинско реалити с фенове.

Смисълът на тази камера е първо да наблюдаваме живота на щъркелите, доста хора я гледат денонощно - интересът е доста голям, включително някои от тях почти се разстройват когато има някакъв проблем с интернета и картината изчезне. Общо взето това е техния сериал, нали, заменят обичайните си сериали с тази камера, заяви Димитър Градинаров от Българско дружество за защита на птиците.

Миналата година мнозина се развълнуваха от изневярата на Ростислав, който загнезди с друга и остави Снежана сама да отгледа малките си в село Ярлово. Крайно необичайно за щъркелите, които са моногамни птици. Затова се наложи сега камерата да се премести в Драгушиново, най-населеното с щъркели село.

Тук минава съвсем близко река Искър, има високи подпочвени води. Мочурища, зелени поляни, в които има много храна за тези щъркели. Той самият вид е много привързан към човек и гнезди в непоследствена близост, или в самите населени места. И може да се каже, че трайно са се адаптирали да домуват по високите електрически стълбове, отдавна са забравили как се гнезди върху дърво, добави Градинаров.

Отчитайки тази природна неизбежност, от съответната електроразпределителна фирма са монтирали специални платформи - и гнездата са по-стабилни и авариите по мрежата са по-малко. Драга и Драго обаче не са от новодомците. Гнездото им очевидно е надстроявано и реновирано.

От надстройките се възползват и други птички - врабчета, скорци и гугутки.

Щъркелите са едри птици, големи, и това им гарантира, че няма да бъдат нападнати от типичен хищник, примерно няколко видове соколи, които могат да ги нападнат или най-вече малкия ястреб например, допълни Димитър Градинаров.

Току що излюпени, четирите малки на Драго и Драга имат два месеца да израснат, да се научат да летят, да ловуват и август да поемат към Африка. Там ще си изберат своите партньори и ще се върнат да си направят дом. А в Драгушиново още има свободни електрически стълбове.

Новините от днес и със задна дата