петък, 15 май 2020 г.

Пускаме чужденци и туристи от държави със сходна епидемиологична обстановка

14-дневна карантина за българите, летуващи в Гърция и Турция - От ...

Министерството на туризма води преговори за поетапно отваряне на границите ни за държави с еднаква с нашата епидемична обстановка и здравни мерки. Това каза в Бургас министър Николина Ангелкова.

Вече се разговаря със съседните страни - Румъния, Гърция, Северна Македония, Турция, както и с Германия, Чехия, Полша, Словакия, Скандинавските страни и др.

Ангелкова отбеляза, че основният принцип, по който се работи, е да няма дискриминация, а единни действия, които да важат еднакво за гражданите на всички тези страни.

"Всеки чуждестранен турист ще бъде задължен да подпише декларация за пътуване на собствен риск, която ще освобождава от отговорност хотелиерите", уточни министърът на туризма, цитирана от БНР. Тя потвърди, че оптимистичната прогноза е летният туристически сезон да започне на 1 юли.

"Загубите за туризма тази година ще бъдат големи, но на този етап не могат да бъдат изчислени", каза министър Ангелкова.

Очаква се Европейският съюз да изготви единни стандарти за пътуване между страните в общността.

Туристите ще бъдат задължени да попълват декларация за пътуване на собствен риск, но нейният окончателен вариант все още не е готов. Тази декларация ще освобождава от отговорност хотелиерите,

"Засега няма изготвени указания кой, къде и как ще лекува чуждестранните туристи", каза директорът на РЗИ в Бургас д-р Георги Паздеров. Едно е сигурно - хотели няма да бъдат затваряни, а дали чуждестранните гости при пристигането си ще се подлагат на тестове, не е ясно.

"За туроператорите неизвестните за предстоящия туристически сезон остават", каза представителят на една от големите фирми Иван Кирязов.

Според Регионалната туристическа камара в Бургас 80% по-малко туристи ще посетят страната ни тази година. Подобно е мнението и на туроператорите.

Новините от днес и със задна дата