петък, 15 май 2020 г.

В Германия откриха ефективен метод за лечение на COVID-19

Биохимиците и виролозите в Университета на Гьоте и Университетската болница във Франкфурт са открили лекарства, които забавят и спират възпроизвеждането на вируса на SARS-CoV-2. Докладът на изследователите е публикуван в списание Nature. Учените са показали, че коронавирусната инфекция променя човешките клетки. Затова те използват специален вид mePROD- масспектрометрия метод за определяне на скоростта на протеиновия синтез в културата на клетките на дебелото черво и техния брой.
Оказа се, че докато много вируси спират производството на протеини в полза на вирусните протеини, коронавирусът само леко повлиява на производството на протеини, но ускорява синтеза му.

За да се намали скоростта на репродукцията на вируса, учените използват радио-разпръскване на инхибитори, които потискат синтеза на протеини, които включват рибозоми.
Сред веществата, спиращи вируса от размножаване в клетъчна култура е 2-деокси-D-глюкоза (2-DG), както и рибавирин- антивирусно лекарство, използвано срещу хепатит и други инфекции.

Новините от днес и със задна дата