неделя, 3 май 2020 г.

Втората починала лекарка с COVID-19 дала два отрицателни теста

Д-р Нели Пандова от Центъра по спешна медицинска помощ в София, е втората жертва на медик с коронавирус, за която по-рано Националния оперативен щаб съобщи тази сутрин.

60-годишната лекарка е починала късно снощи. Тя е била лекувана с коронавирус.

"Починалата лекарка е от първите заразени, лекувана е в Окръжна, след установени 2 отрицателни проби, е изписана за домашно лечение. Вчера, когато е приета веднага е интубирана. Не е стигнала до интензивното, загинала е в спешния център", каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Д-р Нели Пандова  постъпва в столичната университетска болница "Света Анна" (известна като Окръжна болница) на 31 март. Диагностицирана е с вирусна бронхопневмония, но е била в добро състояние. Тествана е била за COVID-19, защото е била контактна на свой колега - шофьор на линейка от спешна помощ, който е бил с доказан коронавирус. 

По информация на 24 часа, още при постъпването ѝ в Окръжна болница, на д-р Пандова са направени рентгенова снимка и скенер на белите дробове, както и PCR тест, който е бил отрицателен. Около 4 април е направен втори PCR тест, който също е бил отрицателен. През това време е лекувана в инфекциозното отделение за бронхопневмонията, която има. При втория отрицателен резултат е изписана на 7 април, била е в добро състояние, без оплаквания. Самата тя също се чувствала добре и имала желание да се прибере у дома.

Единствената положителна проба за COVID-19 на д-р Пандова е излязла при бърз тест, направен при приемането ѝ в спешното на Александровска болница, малко преди да почине. Взета ѝ е проба и за PCR, който по информация на "24 часа", също е отрицателен, но официално потвърждение за това все още няма.

Възможно е белодробна тромбоемболия да е причина за рязкото влошаване на състоянието ѝ.

С аплодисменти и минута мълчание дежурната смяна в Спешния център днес по обяд почете починалата лекарка, която е сред най-дългогодишните служители в ЦСМП.

"Всички я познавахме, тя беше един от най-лъчезарните и слънчеви хора, обичаше своите колеги и пациентите си. Огромни съболезнования на близките, на нейния съпруг, който е наш колега, и на децата ѝ. Тъжни и гневни сме, гневни на всички, които неглижираха мерките срещу коронавируса", заяви Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ.

С съболезнователния адрес на Центъра за спешна медицинска помощ се отбелязва:

"Д-р Пандова е дългогодишен лекар в Спешна помощ, всеотдаен професионалист и изключителен човек, който носеше достойно отговорността на Хипократовата клетва и отдаваше себе си на пациентите и хората в беда! Изпълнявайки служебния си дълг и полагайки грижа за болните до последно, д-р Нели Пандова загуби живота си, но завинаги ще остане в сърцата на всички, която я познавахме и имахме честа да работим заедно! Поклон пред паметта ѝ Светъл път!".

Съболезнования поднесоха и премиерът Бойко Борисов, и здравния министър Кирил Ананиев.

Новините от днес и със задна дата