четвъртък, 14 май 2020 г.

Полезни или вредни са слънчогледовите семки?

Ако консумирате слънчогледови семки в разумни количества, тогава те могат да бъдат полезни за организма. 

Само 50 грама семена могат да задоволят дневната нужда на организма от витамин Е.

Този витамин предотвратява развитието на атеросклероза, спомагайки за поддържането на нормалното функциониране на сърдечния мускул.

Ако ядете 100 грама слънчогледови семена всеки ден, тогава можете да предотвратите не само атеросклероза, но и инфаркт на миокарда и да понижите холестерола в кръвта.

В слънчогледовите семена се съдържа и не малко количество магнезии. Той облекчава мускулните болки, задуха, умората, а също така успокоява нервите, понижава кръвното налягане и помага да се отървете от мигрена.

Интересно е, че слънчогледовите семена са източник на витамини A, E, D и група В. Затова не е изненадващо, че семената са били ефективно използвани в козметологията. Те са отлично средство, което забавя процеса на стареене, има благоприятен ефект върху зрението и състоянието на кожата. Смята се, че в юношеска възраст семената могат да помогнат да се отървете от акне.

Въпреки това, не прекалявайте с консумацията им. Един пакет със семки с тегло 300 грама се равнява на дневния прием на калории и това може да повлияе на фигурата ви.

Необходимо е да се отбележи, че семената не се препоръчват на хора, които страдат от гастрит, колит, панкреатит и язви на стомаха. Употребата на семена в големи количества може само да провокира обостряне на заболявания на храносмилателната система./zdrave.to

Новините от днес и със задна дата