събота, 9 май 2020 г.

Кучета роботи следят за спазване на социална дистанция / ВИДЕО

Кучето - робот Spot на компанията Boston Dynamics отдавна впечатлява онлайн потребителите с множеството видеоклипове, показващи неговите възможности. А напоследък то си намира и все повече "работа" покрай пандемията от коронавирус и изискванията за социално дистанциране.

Роботите все по-често се сочат за възможно решение, което елиминира нуждата от взаимодействие между хората и съответно минимизира риска от зараза. А както IT.DIR.BG вече писа, неотдавна един тайвански бейзболен отбор дори използва роботи за публика на своите мачове.

Поредното доказателство за потенциала на тези машини идва от Сингапур, където роботи Spot вече се използват за патрулиране на местните паркове. Четирикраките машини следят за спазването на изискванията за социално дистанциране от страна на гражданите, разхождащи се в паркове.

За сега става въпрос за пилотна програма, която ще продължи две седмици. След това ще бъде взето решение дали практиката да бъде разширена.

Роботизираните кучета обаче няма да обикалят парковете напълно автономно. Те се управляват от оператор, който ще следи за изпълняването на изискванията и когато те не се спазват, ще пуска предварително записано съобщение.

Новините от днес и със задна дата