Метеор падна в южната част на Красноярския край. В Хакасия и Тива също са го видели във вечерта на 18 май, а хората са наблюдавали полет на "огнена топка", който е придружен от силен рев. В Красноярския край метеорът е бил забелязан в областите Канск, Красноярск, Сосновоборск, Курагинск, Каратузск и Минусинск, предава newsru.com.

Очевидци съобщават, че скоростта на падане е била много висока, така че малцина са успели да го видят.

"Видях огнена топка в небето, която летеше бързо, а зад нея красива огнена опашка, блестяща в различни цветове. Топката летеше за кратко време, 3-4 секунди, след което изчезна", споделя очевидец пред телевизионния канал в Енисей.

В Канск камери за видеонаблюдение записват метеора в 22:40 часа. Той буквално прелетя над града за секунди. Предполага се, че метеорът е паднал в района на Курагински, съобщава местният Канал 5, позовавайки се на информация на Главната дирекция на Министерството на извънредните ситуации.

"Това е много рядко явление за навлизането в атмосферата на толкова голямо тяло. Тези явления не представляват заплаха за жителите на Земята, тъй като такива космически тела се разпадат в атмосферата и като правило не достигат до повърхността. По-големите тела достигат до Земята", казва астрономът Сергей Карпов, доктор на физико-математическите науки, водещ изследовател в Красноярския институт по физика.

"Мисля, че размерът на този космически гост, а това е метеорит, беше с диаметър около половин метър. Това е доста голям обект, но не толкова, че да доведе до унищожаване, както, да речем, известният челябински метеорит, чийто диаметър беше около 10 метра. Той влезе в атмосферата и изгоря и не мисля, че части от него паднаха на земята", казва ученият пред "Комсомолская правда ".

Според него метеоритите, като този от 18 май 2020 г., като цяло са безопасни, защото атмосферата ни защитава добре. Ако беше буквално половин метър повече - ударната вълна вече можеше да се усети много забележимо.

"Обекти от метър в диаметър вече могат да представляват заплаха. Опасността е не толкова от самото падане, а от ударната вълна от преминаването на обект със свръхзвукова скорост, която има огромна разрушителна сила на голямо разстояние", обясни Сергей Карпов.

Телевизионният канал TVK пък потърси за коментар Роман Морачков, инженер в лабораторията на Института по физика на СБ РАН и член на Съвета на младите учени на Сибирския федерален университет.

"Метеор може да прелети 150-200 км и да се вреже в атмосферата на надморска височина от около 100 км, където това става забележимо. След това продължава да лети с висока скорост - някъде около 40-50 км/с. След това той слиза и започва да среща все по-плътни слоеве на атмосферата, като от движението си се загрява. Вижда се, че дори променя цвета си - в началото е бял, а след това става зеленикав. Това може да показва, че в състава му има магнезий. Най-вероятно размерът на метеора е малък - около 10 см. Дори 10 см метеорит от камък тежи няколко килограма, но всичко изгаря в атмосферата. Видяхме го - беше светло, красиво. Той нямаше достатъчно маса, за да се превърне в метеорит", казва Морачков.