четвъртък, 14 май 2020 г.

По-ниско ДДС ще има при поне 800 лева заплата

Деница Сачева е новият социален министър - По света и у нас - БНТ ...
По-ниското ДДС за ресторантите и хотелиерите ще бъде прието само при условие за по-високи минимални осигурителни доходи за работниците в сектора. Това каза за NOVA социалният министър Деница Сачева.

Така, ако от бранша искат да плащат по-малка данъчна ставка, то ще трябва да вдигнат минималната заплата в сектора от 610 на 800 лв. Идеята е изсветляване на бизнеса, отбеляза Сачева.

Очакваше се в сряда правителството да приеме "политическото решение" в управляващата коалиция за намаляване на ДДС в сектора от 20% на 9%. Но това не стана, обсъжданията и сметките сигурно продължават. Известно е, че финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова са против данъчната промяна.

"В момента около 27 000 - 28 000 от безработните са от сектор хотелиерство и ресторантьорство. Част от тях няма да могат да получат обезщетение, защото не са работили с трудови договори, не са им плащани осигуровки или имат различни форми на взимоотношение със своите работодателите", поясни министър Сачева.

Представители на този бизнес смятат, че мярката ще предотврати много фалити и на без това затворени в момента обекти. Ще бъде избегнато и съкращаване на персонал или бягството на такъв в чужбина. Облекчението няма да повлияе на крайните цени.

Новините от днес и със задна дата