Въвеждането на изисквания за социално дистанциране при пътнически полети заради коронавируса ще доведе до намаляване на натовареността на самолетите с 38 процента и растеж на цените на билетите с 43 процента за авиокомпаниите в Африка, Северна Америка, Близкия Изток и с 49 процента за Европа, информират бизнес медии.

Веднага след отменянето на ограниченията за международните полети авиокомпаниите ще се сблъскат от една страна със слабо търсене, излишни места в самолетите и евтино гориво, а от друга страна с необходимостта да оставят незаета средната седалка и спазването на строги хигиенни мерки, отбелязва главният икономист на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) Брайън Пиърс, цитиран от "Ийст африкан" и БТА.

По думите му, ако авиокомпаниите не вдигнат цените на билетите, ще бъдат изправени пред заплахата да изпаднат от пазара.

Пиърс отбелязва, че в съвременната авиация минималният коефициентът на запълване на пътническите самолети е 77 процента, за да не бъде губещ полетът.

Нормите за социално дистанциране ще позволят максимално запълване от 62 процента, отбеляза той.

По-малкото продадени места означават автоматично увеличение на разходите и необходимост от повишаване на цената на билетите в зависимост от региона с 43-54 процента спрямо 2019 година, посочи Пиърс.