неделя, 17 май 2020 г.

Нов тест открива със 100% точност антитела срещу COVID-19

Нов тест открива със 100% точност антитела срещу COVID-19 - 0
Нов тест за коронавирус открива със 100% точност антитела срещу COVID-19. Първата болница в Бългaрия, която въвежда изследването е, "Свети Иван Рилски" в София. "Това не е бърз тест. Това е един тест с по-висока аналитична надеждност. Той е автоматизиран. При него няма субективизъм - ръчна работа, както при бързите тестове. Има ли чертичка - тъмна по-светла. Това е субективно", обясни пред БНТ д-р Ирена Иванова, завеждащ "Клинична лаборатория" в болницата.
Резултатите от теста излизат за около един час. Той доказва дали пациентът има антитела срещу коронавирус, или е в начален стадий на инфекцията. "Вероятността пациентът да получи фалшиво позитивен резултат е минимална. Много по-малка отколкото ако се използва бърз тест", каза още д-р Иванова.
Тестът е разработен в САЩ. Шансът да обърка коронавирус с други патогени е минимален. "Методът е валидиран с цел да докаже 100% чувствителност и много висока специфичност за доказване на наличие на антитела", посочи тя. Тестът може да улови антитела 14 дни след заразяване с COVID-19. Прави се на специален апарат. На него ще се изследват и проби от безплатните тестове за хепатит C, които болницата ще прави от утре до 22 май.

Проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити УМБАЛ "Св. Иван Рилски": "Става въпрос за хора, които действително нямат възможност, не са се изследвали, но имат тези фактори - кръвопреливане, операции преди 1992 година и малко по-рисково поведение", заяви проф. Красимир Антонов, завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Тестовете ще се правят след предварително записан час. Хепатит С е седмата причина за смърт в света. Ако не се хване навреме, води до тежки усложнения като рак и цироза на черния дроб.

Новините от днес и със задна дата