понеделник, 18 май 2020 г.

В Инфекциозна болница излекуваха 91-годишна жена от COVID-19

От Инфекциозна болница изписват 91-годишна жена, която е била приета в много тежко състояние с коронавирус, съобщи БНТ. При нея той е изчистен без да се използват специални противовирусни медикаменти. За да премахне противоречиви данни около тези медикаменти, СЗО ще анализира най-тежките случаи в няколко големи европейски държави.

Тя е най-големият им куражлия. Нищо че е на 91 и има толкова хронични заболявания, че е крайно рискова за вируса.

Д-р Тома Томов - началник Първо детско отделение, СБАИПБ "Проф. Иван Киров" заяви: При нея има доста придружаващи заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, хронична артериална недостатъчност на крайниците. Жената е и с ампутиран десен крак.

С толкова много хронични заболявания, лекарите изключили противовирусните медикаменти, атакували бронхопневмонията с двойна антибиотична терапия. И като по чудо не се стигнало до апаратно дишане.

Имаше един рисков момент при който мислехме и по този въпрос, но за наша радост не стигнахме до този етап, заяви д-р Тома Томов. 

Наясно с целия световен опит до този момент, приложили най-високите стандарти в лечението на инфекциозни заболявания, лекарите все пак обясняват успеха си с друго.

Тя е жена със силен дух. Много е важно в една такава ситуация човек да не губи увереност, че ще се справи. Това помага неимоверно. Ние се учим с всеки един пациент който преминава през нашата болница, заяви д-р Томов.

За първи път опитните инфекционисти се сблъскват с толкова много сковаващ страх. Затова, наред с медикаментозното лечение, влагат много усилия да успокояват и да вдъхват кураж на болните си. Важна терапия, особено когато пациентите са възрастни и с много придружаващи заболявания. Когато противовирусните медикаменти могат да добавят много повече рискове отколкото да лекуват.

В инфекциозна болница имат огромен опит в лечението на болни с вируса на СПИН и са от малкото, които са по-умели и смели в използването на лекарства срещу ХИВ, които помагат и при COVID-19. Въпреки това следят крайно внимателно как се развива програмата "Солидарност", обявена от СЗО.

Д-р Нина Янчева, дм, началник отделение за придобита имунна недостатъчност, СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" заяви: Идеята е максимално бързо да се наберат пациенти с коронавирус и то с тежка форма на коронавирус и са включени държавите с повече на брой пациенти.

Програмата на СЗО е първи опит в цялата история на медицината да се обединят данните на всички, за да може да не направи достатъчно точно клинично проучване за действието на някои от наличните противовирусни медикаменти срещу СПИН, Ебола, Хепатит С и малария, които са показали ефект и при COVID-19.

 Тъй като до момента има много клинични проучвания, но се смята, че има недостатъчно брой пациенти включени, пък няма контролни групи, а и данните от тези групи са доста противоречиви. Дали се скъсява периода на боледуване и дали се намалява процента на смъртния изход, коментира д-р Нина Янчева.

В Инфекциозна болница също ще споделят опита си с медикаментите срещу ХИВ с колеги от други болници у нас. В цял свят, както никога до този момент, са регистрирани стотици клинични проучвания на вече съществуващи медикаменти. Всички са мобилизирани да прецизират терапиите със старите и налични медикаменти.


Новините от днес и със задна дата