четвъртък, 23 април 2020 г.

COVID-19 нанася безпрецедентен удар по Обединеното кралство

Великобритания е в разгара на най-дълбокия си спад в мирно време заради пораженията, които коронавирусната пандемия нанася на икономиката, a очакваното възстановяване през второто полугодие вече е изложено на риск. Това сочат резултатите от допитване на Ройтерс сред икономисти, цитирано от БТА.

През март страната затвори магазините, с което огромни части от икономиката й спряха дейност и според средната прогноза на близо 80 икономисти, анкетирани от Ройтерс през периода 15-22 април, брутният вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 13,1 процента през второто тримесечие. Това би бил най-големият тримесечен спад след Втората световна война.

При предишни проучвания на агенцията се прокрадваше и нещо по-оптимистично, макар да бяха мрачни като цяло. Едва миналия месец бе прогнозирано средно свиване със скромните 0,3 процента за това тримесечие.

"Кризата с коронавируса нанася безпрецедентен удар на БВП, от който на икономиката ще са нужни години да се възстанови", коментира Пол Дейлс от Кепитъл икономикс (Capital Economics).

Очаква се икономически растеж от 6,3 процента през следващото тримесечие и 3,3 процента през последните три месеца на годината. Само че над 90 процента от икономистите, които са отговорили на допълнителен въпрос, казват, че има опасност от низходящо преразглеждане на прогнозите им за втората половина на годината.

"Ако COVID-19 се върне със същата или по-голяма сила, така че първоначалният спад на продукцията да се задържи няколко тримесечия, то тогава е трудно да се очаква да бъде избегната тежка финансова криза", предупреждава Андрю Бригдън, главен икономист във Фaдъм (Fathom).

В най-лошия сценарий британската икономика ще се свие с 15 процента през текущото тримесечие, сочи средната оценка, и с 11,4 процента за цялата 2020 година. Базовият сценарий включва спад от 5 на сто за тази година и растеж от 4 на сто за идната.

Новините от днес и със задна дата