понеделник, 13 април 2020 г.

Фон дер Лайен: Не планирайте лятна ваканция, няма надеждни прогнози

Да се отложи планирането на летните ваканции поради породената от коронавирусната епидемия несигурност призова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Шефът на Комисията заяви, че ще "посъветва да не се правят такива планове" и добави, че "в момент никой не може да прави надеждни прогнози за юли и август". Този свой призив Урсула фон дер Лайен отправя в интервю с германския таблоид Bild am Sonntag, цитирано от БНР.

През миналия месец лидерите на ЕС наложиха ограничения за несъществените пътувания в Европа поне за 30 дни, за да се намали разпространението на вируса, като в същото време девет държави членки въведоха отново паспортни проверки в Шенгенско пространство. Франция, Дания и Швеция разшириха граничния си контрол поне до есента.

Ръководителят на института Световен туристически форум Бюлют Багчи от своя страна заяви, че глобалната туристическа индустрия ще загуби 1 трилион долара заради епидемията от коронавирус.

Бюлют Багчи посочи пред турската държавна "Анадолска агенция", че 50 милиона души, работещи в сектора, могат да загубят работата си, като вирусната пандемия вече е довела до загуба на приходи в размер на 600 милиона долара.

Междувременно еврокомисарят по вътрешния пазар и услуги, Тиери Бретон, заяви, че спадът само на китайските туристи коства на Европа ежемесечни загуби на приходи от 1 милиард евро от януари насам.

"Китайските туристи не идват в Европа от януари. Това означава загубени два милиона хотелски нощувки. Това прави по един милиард евро на месец от януари насам", посочи Бретон пред френската телевизия BFM.

От Националния борд по туризъм също са подготвили антикризисни мерки за работодателските организации в периода на кризата с коронавируса, заяви пред bTV шефът на Борда по туризъм Полина Карастоянова.

В тях се съдържат две ключови мерки за туризма - едната е спрямо руските туристи. Предлага се към Руската федерация да отпаднат визите за тях. 

Втората мярка е свързана с подкрепа на авиацията, секторът, според Борда - е на второ място по засегнатост след туризма заради пандемията в света.

Новините от днес и със задна дата