понеделник, 20 април 2020 г.

Дрогираният шофьор, убил Милен Цветков, е син на съдружничка на Миню Стайков, баща му бивш кандидат депутат

22-годишният син на изпълнителния директор на "Винпром Карнобат" и съдружничка на Миню Стайков - Десислава Пешева-Николова, е шофьорът, който връхлетя с джипа си върху колата на Милен Цветков.

Баща му Асен Николов пък е бивш кандидат-депутат от листата на НДСВ през 2003 година. В момента е собственик на пекарна "BAGETI" и ресторант "Махалото" в столицата.

Кристиан Асенов Николов е завършил Немската гимназия в София през 2017 г. и в момента е студент в Берлин. Профилът му във Фейсбук бе изтрит часове след инцидента. Младежът е седнал зад волана след употреба на канабис и амфетамини. Бил е придружаван от млада жена. Разследващите обявиха, че при огледа на мястото на жестоката катастрофа, отнела живота на журналиста, не са открити следи от никакъв спирачен път.

22-годишният Кристиан е арестуван и се очаква днес прокуратурата да му повдигне обвинение. Наблюдаващият прокурор ще реши дали да го остави в ареста за 72 часа, както и дали да бъде поискано от съда налагането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Коя е Десислава Пешева-Николова?

Майката на шофьора, отнел живота на Милен Цветков, е съдружничка на алкохолния бос Миню Стайков във фирмите в "Сис индъстрис", "Топаз продакшън" и "Винпром Карнобат". Тя е и изпълнителен директор на "Винпром Карнобат" от над 10 години. Десислава Крумова Пешева-Николова има и собствени фирми, като луксозният джип "Ауди Q7" се води именно на една от тях - "Десислава Пешева-Комерс" ЕТ.

Десислава Николова - вдясно

                    Десислава Николова - вдясно

Същата фирма, чиято дейност е лозаро-винарство, е бенефициент по Програмата за развитие на селските райони и е усвоила 500 000 лева, пише "24 часа". Фирмата е спечелила е няколко проекта, финансирани от Европа чрез Държавен фонд "Земеделие", като един от тях е за купуване на оборудване и съоръжения за обработка на лозя. Финансиран е с 250 хил. лв. Друг спечелен проект е за построяване на навес за съхранение и обработка на лук, моркови и насаждения за орехова градина.

През 2019 г. прокуратурата влезе в Държавен фонд "Земеделие" заради второто разследване срещу Миню Стайков. То вече е в съда. Бизнесменът е изправен пред Темида като лидер на престъпна група за източване на субсидии от Европа. Според обвинението деца на негови близки са собственици на фирми, които са усвоили милиони, а парите са се ползвали за алкохолния бизнес на Миню Стайков в разрез с правилата за максимално допустима помощ за едно стопанство.

Фирмата "Десислава Пешева Комерс" не е публикувала счетоводни отчети от 2009 г., но субсидиите от Европа са усвоени след това.

Новините от днес и със задна дата