понеделник, 20 април 2020 г.

31 нови случая на коронавирус у нас, общият брой на заразените е 915

US лекари посочиха ранните признаци, които издават, че COVID-19 ще протече много тежко - 0
Има и нов случай на починал от коронавирус. Това е мъж на 66 години, настанен във ВМА. Той е имал онкологично заболяване, заради което скоро е бил опериран. С COVID-19 се е заразил по време на химиотерапия. С него починалите в страната са общо 43 души. Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

По думите му, за изминалото денонощие са установени 31 нови случая на коронавирус у нас, като 16 души са приети в болница. С тях общият брой на заразените става 915 души.

"В София новите случаи са 13, в Плевен - 6, във Видин - 4, в Смолян - 3, в Сливен - 2, в Пловдив - 1, във Велико Търново - 1 и в Ямбол - 1", посочи Мутафчийски.

От всички 915 заразени с COVID-19 - 483 са мъже, а 432 жени. 259 са пациентите с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 36 от тях са в интензивни структури.

Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият е бебе на 2 месеца. 7 са новите случаи на заразени медици и общо те са 76.

В момента в България има цели клъстери - заболяване на лица от една група, не само отделни случаи. Това се наблюдава и в Паничерево, и в двата столични квартала - "Факултета" и "Филиповци", така и в болнични заведения. Така че, ако в първия етап ние търсихме привнесена инфекция, във втория на активни лица, сега вече е потушаване на отделни огнища, които касаят много по-големи групи от хора и изолирането им, заяви в отговор на въпрос ген. Мутафчийски.

Екипите на РЗИ работиха нон стоп и четирите почивни дни. Набират се проби, категорично заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Този активен надзор ни помага навреме да хванем източници. Това е нашата цел, допълни той.

От Националния щаб съобщиха, че активно се работи относно облекчаването на част от мерките, но не конкретизираха повече информация.

Ген. Мутафчийски призова още медицинския персонал стриктно да спазва инструкциите за защита и безопасност, като посочи за пример ВМА, където медиците се инструктират два пъти дневно, а всеки пациент се разглежда като потенциален носител на коронавирус.

747 инфекциозни легла имаше преди епидемията. На втория етап от подготовката във всяка една болница бяха разкрити ковид отделения, което увеличи 10 пъти капацитета на болничните заведения. Към този момент той е повече от 1700 интензивни легла, обясни още началникът на оперативния щаб.

Коронавирусът удря много системи в човешкото тяло. Таргетът е не само белия дроб, но и червените кръвни клетки и клетките в костния мозък. От всички тези неща произтичат бъбречна и сърдечна недостатъчност, неврологичните симптоми.

Вирусът продължава да ни изненадва всеки ден, допълни проф. Мутафчийски.

Новините от днес и със задна дата