сряда, 22 април 2020 г.

Съдът прати Кристиан в килията след опит за прехвърляне на вина и искане за свобода

                                Снимка: БТА
Софийският градски съд остави за постоянно в ареста 22-годишния Кристиан Николов, който е обвиняем за умишленото причиняване на смъртта на Милен Цветков.

Мярката за неотклонение бе гледана по скайп заради въведените противоепидемични мерки, съобщи dnes.dir.bg.

Адвокатът на младежа Любомир Таков изтъкна пред магистратите, че подзащитният му е отличник от Немската гимназия и поиска съдът да го пусне без мярка за неотклонение или с по-лека, като парична гаранция или домашен арест. Защитникът оспори твърденията, че именно Кристиан е бил зад волана на аудито, като заяви, че няма доказателства за това. Таков заяви, че единствено в показания на полицейски служител се казва, че Николов е бил водач на колата, но той е отишъл на мястото на инцидента, след като се е бил случил. Според адвоката останалите свидетели казват в показанията си, че не могат да разпознаят кой е карал автомобила.

По думите на Таков, не е ясно защо прокуратурата твърди, че има умисъл, тъй като няма данни, че Кристиан Николов и Милен Цветков са се познавали. Адвокатът заяви още, че разследващите не са изследвали дали смъртта на Милен Цветков е причинена от пътното произшествие или от последвалите "недотам адекватни действия" на гражданите, които са му оказали първа помощ. Любомир Таков допълни, че няма опасност младежът да се укрие, а съдебното му минало е чисто - не е осъждан и няма криминалически регистрации.

Прокурорът по делото Иван Кучиев заяви, че високата обществена опасност на деянието, за което е обвинен 22-годишният Кристиан, извеждат опасността той да извърши друго престъпление. По думите му Николов може да се укрие, тъй като учи висше образование в чужбина. Обвинението поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Самият Кристиан Николов заяви пред съда, че иска по-лека мярка, тъй като няма намерение да се укрие или да извърши друго престъпление, а иска да му бъде дадена възможност да продължи образованието си.

Съдия Мима Мумджиева обаче го остави за постоянно в ареста, тъй като има достатъчно събрани доказателства за това, че е извършил престъплението, в което е обвинен. Съдът бе категоричен, че липсват данни за невменяемост на обвиняемия, но има опасност той да се укрие.

Според магистратите, въпреки твърденията на защитата за неправилна първа помощ, оказана от очевидците на пострадалия журналист, аутопсията е показала, че има ясна причинно-следствена връзка между травмите, получени от Милен Цветков при удара и последвалата му смърт.

По време на заседанието стана ясно, че 53-годишният телевизионен водещ е бил със закопчан колан, а обвиняемият е отказал да бъде извършено разпознаване на живо, както и да даде материал за сравнителен анализ.

Съдия Мумджиева изтъкна още, че от свидетелските показания, а и от събраните доказателства по делото, става ясно, че водачът на аудито е именно 22-годишният студент. Това е потвърдила и майка му Десислава Николова, която е заявила пред разследващите, че джипът се ползва от нейния син.

Една от експертизите по делото сочи, че Кристиан е приел наркотиците в период до 24 часа преди катастрофата.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно. То може да бъде обжалвано или протестирано пред Софийския апелативен съд в срок до 30 април.

Междувременно БНТ съобщи, че разследващите проверяват данни, че младежът се е дрогирал с едно от най-скъпите синтетични наркотични вещества адренохром, наричано още "сатанинския наркотик". Веществото е дериват на адреналина.

Внимателните анализи на събраните до момента доказателство, както анализа на записите на охранителни камери в района, показват, че най-вероятно автомобилът на Николов се е движил със 120 км/ч, като е ускорил до над 140 км/ч, когато е ударил колата, управлявана от Милен Цветков.

Преди 3 години пък майката на Кристиан - Десислава Николова е била съдена заради катастрофа със същия джип. При инцидента е била причинена средна телесна повреда на друг човек.

Наказателната отговорност на Николова обаче е заменена заради чистото и съдебно минало с административна санкция - глоба. Съмненията на разследващите са, че тогава тя е поела отговорност за катастрофа, която е причинена от сина ѝ Кристиан.

Новините от днес и със задна дата