сряда, 22 април 2020 г.

Коронавирусът ще бъде с нас дълго време, дебне и заплаха от "библейски глад"

Светът далеч не е приключил с новия коронавирус, който причини смъртта на над 177 800 души, заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Не се заблуждавайте: остава ни да изминем още дълъг път. Този вирус дълго време ще бъде с нас", предупреди Гебрейесус на онлайн пресконференция от централата на агенцията на ООН в Женева.

"Повечето страни са все още в началните стадии на епидемията и някои, които бяха засегнати в началото на пандемията, започват да регистрират ново нарастване на случаите", добави Гебрейесус, но отбеляза, че в Западна Европа е постигнат напредък.

СЗО подчерта, че се опасява от наблюдаваната тенденция на засилване на епидемиите в някои части на Африка и Централна и Южна Америка и предупреди, че подновяването на пътуванията по света изисква внимателна оценка на риска.

"Обявихме тревога в подходящия момент", на 30 януари, подчерта Гебрейесус, в отговор на въпрос на медиите. Той посочи, че така останалата част от света е имала достатъчно време, за да се подготви.

СЗО беше подложена на остри критики от САЩ заради подхода си към епидемията от Ковид-19, припомня АФП.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 163 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,5 млн. случая и над 177 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 686 000.

Италия премина прага от 25 000 починали от Ковид-19

Италия регистрира 437 починали от Ковид-19 за последните 24 часа, по-малко от вчерашните 534. Общият брой на жертвите на заразата в страната достигна 25 085 души, сочат най-новите данни, цитирани днес от Франс прес и Ройтерс. Така Италия се нарежда на второ място по починали от заразата след САЩ.

Броят на новозаразените днес нарасна с 3370 души спрямо 2729 вчера. Но за трети пореден ден спада броят на болните и сега те са 107 699, с 10 души по-малко за последните 24 часа.

По брой потвърдени случаи на заразени с Ковид-19, които са 187 327 души, Италия е на трето място в света след САЩ и Испания.

Общо 2384 души, заразени с коронавируса в Италия, днес са се намирали в интензивните отделения, а вчера те са били 2471 вчера, което показва спадаща крива. От общия брой заразени днес са били регистрирани 54 543 излекувани спрямо 51 600 вчера.

Испания регистрира малко увеличение на починалите от коронавирус за последните 24 часа спрямо вчера, показват изнесените от Министерството на здравеопазването данни, цитирани от "Паис". За последния ден са починали още 435 души, което е с петима повече в сравнение с данните от вторник. Общо в европейската държава са починали 21 717 души, а 208 389 са заразените. 85 915 са се възстановили. За последния ден има 4211 нови заразени с вируса.

Междувременно премиерът на Испания Педро Санчес съобщи, че правителството му планира да започне да разхлабва ограничителните мерки през втората половина на май, информира "Ройтерс". Ограниченията ще бъдат отменяни бавно и постепенно, за да се гарантира безопасност, обяви той пред парламента, където той ще поиска депутатите да удължат извънредното положение в Испания до 9 май.

Ню Йорк започва голяма програма за проследяване на заразените

Щатът Ню Йорк ще работи със съседните щати Кънектикът и Ню Джърси по съвместна програма за проследяване на контактите на лицата, изложени на коронавируса, за да се предотврати разпространението на заразата, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирайки губернатора на щата Андрю Куомо.

Амбициозният опит за проследяване на случаите в щата, станал епицентър на кризата в САЩ, ще бъде ръководен от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, каза Куомо на ежедневната си пресконференция. Ще бъде създадена "армия от проследяващи" с хиляди служители. Блумбърг ще подготви програмата, ще разработи обучението на проследяващите и ще направи финансово дарение, заяви Куомо и подчерта, че никога досега не са правени опити за подобно мащабно проследяване.

Дарението на бившия кмет Блумбърг ще бъде на стойност най-малко 10 милиона долара, добави помощничката на Куомо Мелиса Де Роса.

Много жители на Ню Джърси и Кънектикът пътуват, за да работят в град Ню Йорк, което увеличава риска им от зараза.

Куомо добави, че вчера е имал ползотворна среща с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. Той призна, че двамата "са имали конфликти", но каза, че те са били загърбени по време на срещата, на която са били обсъдени фактите и е бил начертан план за бъдещето. Президентът е обещал да помогне на щата Ню Йорк да увеличи възможностите си за извършване на тестове - до 40 000 на ден.

Куомо каза, че коронавирусната епидемия показва тенденция към спад. Вече трети ден в щата се регистрират по-малко от 500 смъртни случая дневно. Общо жертвите на пандемията в щата Ню Йорк са над 15 300 при над 45 000 в САЩ.

Междувременно ООН предупреди:

Светът е заплашен от "библийски глад" заради COVID-19.

До края на годината, броят на страдащите от недохранване може да се удвои и да достигне 265 милиона души. Най-застрашени са 10 държави, в които има военни конфликти, икономически кризи и силно въздействие на климатичните промени.

Всеки ден в света от глад умират 21 хиляди души. Всяка вечер гладни си лягат 820 милиона души. 135 милиона са между живота и смъртта заради недостиг на храна. Ако тази статистика изглежда стряскаща, то през следващите три-четири месеца цифрите могат да се удвоят. Защото тези данни са преди пандемията от COVID-19.

Световната програма по прехрана осигурява храна за около 100 милиона души. Ако доставките спрат - всеки ден гладът може да отнеме живота на около 300 хиляди. Това е най-лошият сценарий, но е възможен, предупреждават от организацията.

"Нуждаем се от бърз и безпрепятствен достъп до всички уязвими общности. Веригите за доставки не трябва да бъдат прекъсвани. Хуманитарните стоки и търговията трябва да продължат да преминават граници, защото са жизненоважни за световните хранителни мрежи, както и за световната икономика", заяви Дейвид Бийзли, директор на Световната програма по прехрана./dir.bg

Новините от днес и със задна дата