сряда, 22 април 2020 г.

Учени откриха следи от коронавируса в сълзите на пациент

Коронавирусът е способен да се задържи в слизестата обвивка на окото и сълзите могат да станат източник на зараза, установиха италиански учени от Националния институт по инфекциозни заболявания "Спаланцани", цитирани от агенция АНСА.

По този начин специалистите доказаха при детайлно изследване на пациент с Ковид-19, че очите са не само "врата" към организма за новия коронавирус, но те могат да се окажат и източник за предаване на инфекцията.

Новото откритие е важно за обезпечаването на безопасността на населението и за предотвратяване на разпространението на заразата. Сега медиците могат да ползват още един източник за доказване на инфекция с новия коронавирус.

Голямото значение на откритието на италианските учени се състои в това, че тестовете с материал от слизестата обвивка на окото /конюнктива/ могат да дадат положителна проба за коронавируса дори тогава, когато е регистриран отрицателен резултат при традиционната намазка от носоглътката.

Ръководителката на института "Спаланцани" Марта Бранка е предала на Световната здравна организация резултатите от изследванията и сега въпросът е да се установи колко дълго се задържа и е активен коронавирусът в окото.

Новините от днес и със задна дата