сряда, 22 април 2020 г.

Гръдни импланти спасиха живота на жена, промениха траекторията на куршум

Жена, по която отблизо било стреляно в гърдите ѝ, докато се разхождала на улица в Торонто, дължи живота си на гръдните си импланти, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Това се случило през 2018 г. Вероятно става въпрос за един от малкото случаи, при които жени са спасени от гръдните си импланти.

Жената, чиято самоличност не се съобщава, постъпила в болница, след като видяла, че кръв се стича по тялото ѝ, и почувствала болки в гърдите. Лекарите установили, че е ранена с огнестрелно оръжие. По време на хирургичната интервенция бил изваден куршум от дясната ѝ гърда.

Гръдните ѝ импланти били извадени, а направените рентгенови снимки и резултатите от скенера показали, че куршумът е преминал през левия имплант, преди да засегне десния.

"Преценявайки в клинична среда траекторията на куршума и рентгеновите снимки, единственото обяснение за отклоняването му е свързано с левия гръден имплант - отбелязаха лекарите. - Той покрива сърцето, част от гръдния кош и следователно по всяка вероятност е спасил живота на жената." Те поясниха, че куршумът е преминал през левия имплант и е рикоширал в десния.

"Имплантът е причината за промяната на траекторията на куршума", уточниха хирурзите.

Резултатите от изследването са публикувани в SAGE Journals.

Новините от днес и със задна дата