вторник, 21 април 2020 г.

Марковски: Спътниците на Кристиан не може да бъдат привлечени като обвиняеми

                                Снимка: Булфото
Двамата спътници в джипа на 22-годишния Кристиан Николов, който уби в тежка катастрофа журналиста Милен Цветков, не могат да бъдат привлечени като обвиняеми, тъй като присъствието им в колата не е състав на престъпление. Това заяви пред Нова телевизия адвокат Марин Марковски.

Той бе категоричен, че при разпитите на 24-годишния Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, и 21-годишната Симона Цветкова, ще бъдат изяснени подробностите около престъплението, както и дали те са знаели, че техният приятел шофира под въздействието на опиати, но не може да им се търси наказателна отговорност.

"На база на замерванията и огледите на мястото на произшествието ще бъде изготвена и автотехническа експертиза, която ще даде отговор на това какво точно се е случило и как. Касетите от видеокамерите, където е настъпила катастрофата, ще покажат каква е била скоростта на джипа", обясни адвокат Марковски.

Според него именно това ще определи размерът на присъдата на 22-годишния Кристиан, но осъдителна присъда категорично ще има.

"Трябва също така да се изясни и дали майката на Кристиан е разрешила шофирането, въпреки състоянието на сина ѝ. Хората искат максимално наказание и съдът ще отчете настроенията", допълни юристът, който е един от най-известните адвокати по наказателно право.

Кристиан Николов е обвиняем за причиняване на смърт на пътя след употреба на упойващи вещества. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е от 3 до 15 години затвор.

Според Богдан Милчев от Института за пътна безопасност хората са обезверени, че ще има справедливо наказание за виновника за смъртта на Милен Цветков.

"Хората очакват, че няма да има справедливост и този път. Всички си задаваме този въпрос.

Затова ние от Института за пътна безопасност, това, което исках да обявя, създадохме вече една група, която ще извършва мониторинг върху всички подобни случаи, които предизвикват сериозен обществен интерес, защото искам да ви припомня, че през 2011 година, може би вече сме забравили, един младеж, който е син на прокурор, уби двама души на площад Ручей, които се разхождаха по тротоара. 7 години по-късно той получи условна присъда от година и половина. Такива случаи има безброй", заяви Милчев.

Новините от днес и със задна дата