вторник, 21 април 2020 г.

Стопяват ли се парите за втора пенсия в кризата

Парите ни за втора пенсия не се топят по време на кризата с коронавируса. Това коментира Даниела Пенкова - председател на Управителния съвет на пенсионно дружество пред бТВ. По думите ѝ, поводът за тревога е свързан с икономическия ефект от кризата, който е по целия свят.

Пенсионен фонд не може да фалира, категорична беше тя и обясни, че може да фалира фирмата, която го управлява. "За първото тримесечие, при всички инвеститори по целия свят, има отрицателна доходност. Размерът на отрицателната доходност за този кратък период от време е значително по-малък от натрупаната положителна доходност в предходните години", обясни Даниела Петкова.

Тя посочи, че в Ирландия, например, пенсионните фондове отчитат някъде около минус 15% доходност, в Испания - от минус 8% до 15%, в Норвегия - минус 13%. "За сравнение, българските пенсионни фондове успяха да минимизират щетата от сривовете на фондовите пазари по света. Към 31 март при тях е минус 7% до 9% доходността", каза Петкова.

"Кризата на капиталовите пазари по света стартира още в началото на месец март с увеличаване на случаите на коронавирус в Италия. Задълбочи се със синхронизираните мерки в световен мащаб, което беше уникално като събитие. Не може да се каже, че пенсионните фондове работят на загуба", уточни Даниела Петкова. Процесът на възстановяване започна след мерките на централните банки, оповести се, че трилиони ще бъдат отделени, за да се балансира системата след този срив, каза тя.

"Големият въпрос е как ще продължат нещата. Не очаквам че на икономическия фронт след коронавируса всичко ще приключи за един два месеца", прогнозира експертът.

Новините от днес и със задна дата