четвъртък, 30 април 2020 г.

Рекорден спад на заразените с коронавирус в Италия

Броят на заразените с новия коронавирус в Италия беляза рекорден спад днес. За последните 24 часа заразените са намалели с 3106 души до общо 101 551 души, съобщи ръководителят на италианската Служба за гражданска защита Анджело Борели, предаде АНСА и БТА.

Броят на възстановилите се за последните 24 часа нарасна с 4693 души, като общият брой на излекувалите се в страната достигна 75 945 души.

Броят на починалите за последните 24 часа нарасна с 285 души до общо 27 967 души.

В интензивни отделения има понастоящем 1694 пациенти, което е със 101 по-малко в сравнение със сряда.

Борели съобщи на журналистите, че това ще бъде последната пресконференция за предоставяне на данни за епидемията в Италия, тъй като страната влиза в нова фаза, но Службата за гражданска защита ще продължи да предоставя данни за развоя на заразата.

След два месеца на строга карантина и ограничения, Италия ще започне да излиза от изолацията поетапно в понеделник, 4 май.

Борели днес призова сънародниците си да проявят чувство на гражданска отговорност и каза, че хората не трябва да се страхуват от обществения транспорт и от рисковете, свързани с придвижването по време на фаза две, стига да спазват правилата

.

Същевременно италиански учени казаха, че в шест италиански области няма нови смъртни случаи от COVID-19, а в още девет други области смъртните случаи са по-малко от 10 на ден. Експертите от научно-техническата комисия, която съветва правителството, определиха това като много успокояващи данни.

А властите на областта Алто Адидже казаха, че още на 11 май там ще бъдат отворени баровете и фризьорските салони, а хотелите ще отворят врати на 25 май.

Новините от днес и със задна дата