четвъртък, 23 април 2020 г.

Д-р Гълъбова: Кристиан Николов е взел ужасяваща комбинация от наркотици

Зависимите хора следва да бъдат лекувани, защото това са психични заболявания. И сега в Наказателния кодекс се предвижда принудително лекуване на хора, които са извършили престъпления и могат да носят отговорност. Ако се има предвид принудително лекуване в сега действащите психиатрични болници, това не ми звучи сериозно, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ директорът на държавната психиатрия "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова по повод предложение за принудително лекуване на наркозависими.
Не е ясно кой ще лекува тези хора. Няма кадри - има доста тежък недостиг на психиатри, психолози и медицински сестри. Не ми допада идеята, че всичко се случва набързо, ще бъде променен закона и ще се каже, че проблемът е решен. А трябва да работим още на входа на тази система, трябва превенция. Тази психиатризация на проблема няма да го реши, заяви д-р Гълъбова.
Тя коментира и случая със зловещата катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков. Тази комбинация е ужасяваща, защото имаме три психостимуланта – марихуана, амфетамин и кокаин, плюс един седативен наркотик – лексотан. С това тези, които употребяват комбинацията, целят това, което са чули - че трите психостимуланта ще ги "вдигнат", а седативният наркотик ще ги успокои.
В средите на злоупотребяващите с наркотици се носят всякакви легенди и се правят всевъзможни комбинации, вследствие на което се стига до подобни чудовищни престъпления.

Тези комбинации те карат да забравиш кой си, но това не означава, че не носиш отговорност, посочи психиатърът.
Припомняме, че стана ясно, че шофьорът на джипа, врязал се с висока скорост в колата на Цветков - 22 годишният Кристиан Николов е под въздействието на комбинация на четири наркотика. Има защо да сме възмутени – този случай поставя доста сериозни въпроси към цялото общество - как си възпитаваме децата и как заместваме емоционалната грижа с материални придобивки. Виждаме резултата от това, каза още д-р Цветеслава Гълъбова. По думите ѝ в последните години се наблюдава ръст на употребата на наркотици и на алкохол и толерантност в обществото към това.

Новините от днес и със задна дата