четвъртък, 23 април 2020 г.

След 78 дни в кома: Спасиха едното дете от обгазеното семейство от Сливо поле

8-годишно от Добрич е в реанимация с алкохолно отравяне в ...
Лекарите от Университетската болница "Канев" в Русе спасиха живота на 15-годишното момиче от обгазеното семейство в Сливо поле, съобщи д-р Лидия Стефанова, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение, цитирана от русенската телевизия TVN.

Борбата за живота на тийнейджърката продължи 78 дни.

Трагедията се разигра на 6 февруари в семейната къща в град Сливо поле. Семейството се е отоплявало на локално парно, което се пали от бензинов агрегат в мазето. Родителите и 15-годишната им дъщеря бяха открити в безсъзнание, а другото им дете - 8-годишно момиченце бе намерено мъртво. 

48-годишният баща, 42-годишната майка и момичето бяха транспортирани в болница. Въпреки усилията на лекарите мъжът издъхна в нощта на 2 срещу 3 март. Медиците успяха да изведат от кома жената, а борбата за живота на 15-годишното момиче продължи. 

В първите два дни състоянието на детето е било критично. Изпадало е в клинична смърт и е било реанимирано, каза д-р Калоян Диков. По думите му, момичето е прекарало повече от два месеца на апаратна вентилация.

Състоянието й се подобрило и преди два дни е преместено в отделението по рехабилитация, където й предстои дълъг процес на възстановяване.

"Това е успех за нас. Ние се радваме, защото ставаме съпричастни към болката на пациент, който лежи при нас. Искам да изразя огромната си благодарност към лекарите, медицинските сестри и санитарите за денонощните грижи, които положиха за пациентката", каза д-р Стефанова.

Новините от днес и със задна дата