вторник, 28 април 2020 г.

Разкритие: Братът на ЛиЛана прибрал близо половин милион от далавери

Братът на арестуваната ЛиЛана, любима певица на хазартния бос Васил Божков, е намазал 434 500 лева от еврофондове за създаването на платформа за обучение по бийтбокс. Това е станало по европрограмата "Иновации и конкурентноспособност", пише "Телеграф". Бийтбокстърът Скилър е получил тлъстите пачки през една от фирмите на сестра си. Това стана ясно в спецсъда, който взе решение да остави ЛиЛана и съдружника й Мартин Димитров в ареста. Брат ѝ се измъкна срещу 100 бона гаранция, защото въпреки, че е прилапал тлъстите пачки, е само фигурант в схемата.
В проектното предложение, с което са източени евросредствата, е било заложено разработването на иновативен продукт "Платформа за бийтбокс обучение и музикална бийтбокс транскрипция - BTL", което по своята същност е специализиран метод за интерпретиране на звуци в областта на бийтбокса. За самата ЛиЛана има подозрения, че е въртяла част от парите на приятеля си Васил Божков.

Разследването по тази линия е с отделни материали към делото срещу боса на "Нове Холдинг", чиято екстрадиция от ОАЕ все още се чака, уточниха от прокуратурата. ЛиЛана е свързана с редица компании в технологичния сектор и платформи за софтуерни услуги, които са обект на разследване.
Според събраните доказателства певицата, брат й и тримата им приближени са действали като престъпна група от 2016 г, досега. Няколко кухи фирми, контролирани от ЛиЛана, са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина, което също не е осъществявало търговска дейност.

Новините от днес и със задна дата