вторник, 28 април 2020 г.

Ангелкова: 20% от възстановителните планове за Европа да отидат за туризма

20% от възстановителните планове за излизане от кризата ще бъдат насочени към сектор "Туризъм". Това са решили министрите на туризма на страните членки на свое заседание, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министърът на туризма Николина Ангелкова даде брифинг във връзка с проведената видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма".

Според нея на първо място, е било предложено да се създаде т.нар. Компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогнат осигуряването на ликвидност на туроператорите, от една страна, и от друга страна, да гарантира защитата на потребителите. "Изключително важно е създаването на един такъв инструмент, за да може да се избегне този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства между доставчиците на услугата и към потребителите", заяви Ангелкова.

Тя подчерта, че в момента е важно местните власти и бизнесът да обединят усилията си с оглед максимално бързо възстановяване след кризата.

"Предложих и колегите от другите страни ме подкрепиха, да се създаде т.нар. Европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогне ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Така ще избегнем този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства, което би довело до масови фалити", заяви Ангелкова.

На видеоконференцията е огласено и създаването на Възстановителен план след започване на бавното възстановяване след излизането от кризата с вируса. Всеки един от нас - министрите на туризма, настоя туризмът да има своето видимо и ключово място, като се обединихме около цифрата - 20% от европейските средства да бъдат целево насочени към туризма, каза Ангелкова.

Предложили са да се създадат единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС, - между държавите-членки, и свързани с пътуването вътре в ЕС. Както и да има единен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и правилата, които туристите трябва да спазват.

Нека всеки да избере България за своята късна почивка това лято, и да покажем какви са прекрасните места в нашата страна, призова Ангелкова.

Министър на туризма съобщи, че се планира от 15 юни да започне подготовката за летния сезон и той да започне от 1 юли. 

За мен всеки един, работещ в сектора, е важен. България не е само море и планини, не е хотелчета и ресторантчета, България е всичко, има множество възможности, каза още Ангелкова.

"Направили сме предложения, анализирайки всеки конкретен плаж за това къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде да са на символични цени", каза още министърът на туризма и добави, че предстои среща с асоциацията на концесионерите.

Поискахме единни правила за отваряне на границите на държавите членки на ЕС. Както и единен протокол както за работещите в сектора, така и за туристите. С единни общи европейски правила хаосът със сигурност ще бъде по-малък.

Предложихме и по-гъвкави режими за туристическите визи за трети страни. Важно е да се възвърне доверието на хората към пътуванията, каза Ангелкова. 

"Комисарят Бретон пое ангажимент в работната група в сектор туризъм да се вземат мерки по отношение на мобилността, ликвиността, за да имаме преспектива в този важен икономическиотрасъл", каза министър Ангелкова.

Новините от днес и със задна дата