сряда, 22 април 2020 г.

Ген. Мутафчийски: Поел съм личен ангажимент за дъщерята на Милен Цветков

Председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса проф. ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че е поел личен ангажимент за дъщерята на журналиста Милен Цветков, който загина нелепо на Великден. 24-годишната Калина живее в Нидерландия и според правилата при завръщането си в България трябва да бъде поставена 14 дни под карантина, което би забавило погребението.

"Още в първия ден след смъртта на вашия колега, за което пак използвам възможността да изкажа съболезнования на неговите близки и към всички вас от гилдията, той беше обичан и признат  журналист - още на следващия ден г-жа Генка Шикерова се свърза с мен, уточнихме някои подробности и съм поел личен ангажимент към това", каза  в отговор на въпрос по време на днешния брифинг Мутафчийски.

Само 20-дни преди да бъде убит в колата си след удар от мощен джип, Цветков започна да води заедно с Шикерова предаване по телевизия ТВ1.

Генералът не уточни това, но е възможно дъщерята на журналиста да бъде тествана за коронавирус на аерогарата, за да може да се ускори процедурата около погребението. Държавните органи съдействат на младата жена да пристигне възможно най-бързо от Нидерландия, където тя живее с майка си - първата съпруга на Цветков. Калина е най-близкият негов пълнолетен роднина и е отказала служебно погребение, защото настоява да се прости с баща си, съобщи "24 часа".

Както вече беше съобщено, започна дарителска кампания от приятели на журналиста, който си отиде три месеца преди да навърши 54 години. Целта е да се съберат средства за двете му деца, най-вече за сина му Боян, който е едва на 8 г. Сумата от 100 000 лева, която организаторите си поставиха за цел да съберат до 19 юни, обаче вече ги е надминала. Към днешна дата са събрани над 124 000 лева от 1806 дарители. 

Междувременно днес съдът трябва да реши да остави ли в ареста 22-годишния Кристиан Николов, който се заби с джип в колата на Милен Цветков на червен светофар, нанасяйки му несъвместими с живота травми.

Вчера магистратите освободиха срещу парична гаранция от 100 000 лева майка му - шефката на Винпром "Карнобат" Десислава Пешева-Николова, с обвинение, че е дала автомобила на сина си, който според тестовете е употребил амфетамини и канабис. До късно снощи разследващите правиха обиск в луксозната им къща в центъра на София.

Двамата спътници на младежа в джипа, които напуснаха местопроизшествието и бяха задържани за 24 часа, днес също ще бъдат обвинени - заради това, че са затаили истина. Синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги Иванов, обаче заяви, че е бил притискан с физически тормоз от разследващите да лъжесвидетелства. 

"Искат да го обвиня във вземане на наркотици и всички тези глупости, които се изписаха", заяви той.

Новините от днес и със задна дата