събота, 11 април 2020 г.

Отпускат еднократно по 375 лв. на родители в неплатен отпуск, но не на всички / ВИДЕО

Последната мярка, която разработихме, е възможността да отпуснем еднократна помощ за родителите, които ползват неплатен отпуск, в размер на 375 лева - това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
„Тази помощ ще се отпуска за тези родители, които ползват неплатен отпуск от минимум 20 работни дни и не получават други социални помощи и когато родителите са изчерпали платения си годишен отпуск. Помощта ще бъде отпусната още от следващата седмица. Най-късно от вторник всеки, който попада в тази категория, ще може да я получи. Отделили сме около 20 млн. лв. за това“, уточни тя.

По думите ѝ месечният доход на член на семейството трябва да е до 610 лева, колкото е минималната работна заплата.

„Ако говорим за самотен родител, той трябва да е с максимален размер на дохода до 1220 лв. С тази мярка подкрепяме работещите родители - тези, които в момента нямат друга възможност да получат средства, защото трябва да гледат децата си“, добави Сачева.

По повод безработицата министърът каза:

„Към вчерашния ден общият брой на подадени заявления по мярката 60/40 е 2016 подадени заявления за почти 30 хиляди работници и служители. С тези числа отговаряме на редица критики за това дали мярката работи. За 9 дни има 9000 заявления и 30 хиляди работници. За трети пореден ден имаме намаляване на регистрираните като безработни. Започнахме на 8 април с 5700 души, на 9 – 4670 души, а 3866 са за вчера. Намаляват регистрациите за сметка на увеличаващия се брой на регистрираните работодатели по мярката 60/40. Тези 20 млн. лв. за еднократната помощ биха стихнали за почти 55 хиляди семейства“.

В брифинга участва и премиерът Бойко Борисов.

Новините от днес и със задна дата