сряда, 1 април 2020 г.

Как да си направим антисептици, съдържащи алкохол?

Как да си направим антисептици, съдържащи алкохол?

Поради разпространението на коронавируса всички лични предпазни средства на практика изчезнаха от рафтовете на магазините и супермаркетите.

На фона на нарастващата епидемия от китайския коронавирус в света след медицинските маски търсенето бързо се насочи и към антисептиците. Но и те не могат да се намерят или са с изключително високи цени.

Световната здравна организация направи препоръки как сами да си приготвяме ефективен антисептик за ръцете, съдържащ алкохол.

Документът с подробни инструкции съдържа няколко варианта за приготвяне на продукти за лична хигиена.

Първи вариант: За да си приготвите 1 литър антисептик, ще ви трябва:

• 833,3 мл етилов алкохол;

• 41,7 мл водороден пероксид;

• 14,5 мл глицерол.

Всички съставки трябва да се разтварят с добавянето на необходимото количество преварена или дестилирана вода и да се съхраняват в херметически контейнер. Ако е необходимо, полученият разтвор може да се разлее в по-малки контейнери.

Що се отнася до втората рецепта за антисептика, тук ще ви трябват:

• изопропилов алкохол 99,8%

• водороден пероксид 3%

• глицерол 98%

• стерилна дестилирана или преварена охладена вода.

Как да го използвате?

• Третирайте ръцете си поне 30 секунди, в противен случай опасните микроби могат да оцелеят.

• Когато използвате антисептик, нанесете го върху повърхността на едната ръка и след това го разстелете по цялата повърхност на двете ръце. Важно е да не избършете антисептика, докато ръцете ви изсъхнат.

• Под ноктите се събира много мръсотия, така че обърнете специално внимание на почистването им.

• В случай на честа употреба на антисептик нанесете крем за ръце, за да избегнете сухота и напукване на кожата.

• Дръжте продукта далеч от деца, тъй като алкохолът в антисептика е много токсичен.

Антисептиците на базата на алкохол могат бързо да намалят броя на микробите по ръцете в някои ситуации, но те не са панацея за всички видове микроорганизми. За да премахнете някои от тях, е по-ефективно да измиете ръцете си със сапун.

Сред основните защитни мерки срещу опасния вирус се препоръчва да миете ръцете си със сапун по-често. Експертите смятат, че правилното измиване на ръцете с помощта на топла вода и сапун е по-ефективно от използването на антисептик.

Последният е по-удобен за използване извън дома. Но при избора на антисептик е необходимо да се обърне внимание на съдържанието на алкохол в него. 

При концентрация на алкохол под 60% повечето микроорганизми запазват жизнеспособността си. Антисептиците в повечето случаи само инхибират растежа на опасни микроорганизми, създавайки неблагоприятни условия за тях. Докато сапунът и водата, според препоръките на СЗО, са в състояние да постигнат по-голям успех в борбата с патогените.

Преобладаващият апел за използване на антисептиците вероятно се дължи на факта, че мнозина ги смятат за “убийци на вируси”, бъркайки ги с дезинфектантите. Разликата между тях е огромна. И не само в състава, но най-важното в принципите на приложение.

Ако антисептиците са предназначени за дезинфекция, без да увреждат живите организми, то дезинфектантите са за унищожаване на микроорганизми върху неодушевените предмети от околната среда.

Без тях работата в операционните зали или кабинети за лечение е невъзможна, с тяхна помощ се постига стерилност на хирургичните инструменти. Те са предназначени за пълно унищожаване на микроорганизмите, но се използват само с лични предпазни средства.

Колкото по-често хората мият ръцете си със сапун и вода, както и следват медицински съвети, толкова по-вероятно е да успеят да избегнат инфекцията.zdrave.to

Новините от днес и със задна дата