сряда, 1 април 2020 г.

В Италия започват предклинични тестове на 5 ваксини срещу коронавируса

В Италия започнаха предклиничните тестове на пет ваксини срещу новия коронавирус. Всичките тестове се извършват от биотехнологичната агенция Такис, а резултатите се очакват в средата на май, предаде АНСА, цитирана от БТА.

"Тестовете върху хора могат да се проведат през есента, заяви Луиджи Аурисико", ръководител на компанията.

Ваксините се базират на различни участъци на протеина Спайк - основното оръжие, с което вирусът атакува човешките дихателни клетки.

Тестовете са разрешени от министерството на здравеопазването и се провеждат върху мишки. Резултатите ще бъдат анализирани от компанията Такис заедно с научно-изследователския институт Спаланцани.

След анализите ще бъде направена оценка коя ваксина от петте се е представила най-добре на тестовете.

Петте ваксини са получени от фрагменти от генетичния материал на вируса, които отговарят на различни зони от протеина Спайк, който коронавирусът използва, за да се прикрепи към клетките на човешката дихателна система и да проникне вътре в него.

И петте ваксини се основават на технологията, наречена електропорация, която представлява инжектиране в мускула, последвано от кратък електрически импулс, което улеснява проникването на ваксината в клетката и активира имунната система.

Компанията Такис е успяла да достигне до тази фаза на изпитания без чуждо финансиране, но сега организира акция от типа краудфъндинг с цел събиране на нужната сума, за да се премине към следващите фази на разработване на окончателната ваксина.

Докато смъртните случаи от коронавируса в Италия се увеличават, северното италианско градче Ферера Ербоньоне с около 1100 жители се радва засега на нито един случай на заразата, предадоха ДПА и БТА.

Населеното място, отстоящо на около 50 км югозападно от Милано, е в провинция Павия, която е част от областта Ломбардия - епицентърът на кризата в страната.

"Ние сме горди и щастливи от това положение, но не мога да отрека, че също се опасяваме, тъй като в града до нас умират хора", каза съдържателка на местна бакалница.

По думите й жителите на градчето са били много внимателни от началото на епидемията и са следвали указанията на общинските власти.

Не е ясно защо нейният град е един от малкото в Ломбардия, пощадени от смъртоносната зараза. Във Ферера Ербоньоне живеят много възрастни хора и има два старчески дома, така че евентуално проникване на вируса би било катастрофа, отбелязва ДПА.

Към момента заразените с коронавирус в Италия са 105 792 души, като оздравели са 15 729. Италия продължава да държи първото място в черната статистика с над 12 428 жертви на COVID-19 на 1 април.

Новините от днес и със задна дата