четвъртък, 16 април 2020 г.

Рибари от Несебър извадиха ужасяващи чудовища от Черно море

До няколко години риба в Черно море няма да има, но вместо това ще е пълно с всякакви боклуци. Това алармират несебърски рибари, които показват последния си "улов"- стотици килограми отпадъци и риби с брадавици, пише "Флагман". Да, това не е шега, а вече обичайна гледка по нашето Черноморие. А образуванията са вследствие на замърсяването, обясняват рибарите. "Видеата са от 10 и 12 април. Първото е на север от нос Емине - в посока гр. Бяла, а второто - южно от нос Емине - в посока Созопол. При вдигане на мрежите за улов на калкан извадихме стотици килограми отпадъци.
Сред тях има какво ли не - пласмасови касетки с чувал от картофи, реотани, части от перални, кабели, всякакви опаковки, дори и от "Ескимо" със срок на годност 2018 г. На повърхността навътре в морето намерихме и една синя торбичка - беше пълно с празни опаковки, вероятно изхвърлена от кораб. Беше толкова добре запечатана, че плаваше като балон.
За съжаление тези боклуци няма как да се разложат в морето, това ще отнеме много години, а вредите, които ще нанесат на човечеството и планетата, ще са необратими", споделя единият от рибарите, пожелал анонимност. Източниците на замърсяването са различни, зависи от течението, но при всички случаи причина е човешката небрежност. Рибарят алармира, че ако продължаваме да замърсяваме морето с тези темпове, значително ще намалее популацията на риби, а до 20 години дори ще изчезне.

"Хванахме калкан с екзема, попче с брадавици, няма проблем тази риба да се консумира, след като образуванията се премахнат, но трябва да ни светне лампичката и да се осъзнаем. Нашите деца много се радват на рибите, интересуват се, ние им обясняваме коя какъв вид е. За съжаление следващите поколения няма да имат тази възможност, а виновни за това ще сме ние - хората", казва с тъга несебърлията.
Рибарят смята, че летните вируси по морето, гъбичните инфекции също може да са вследствие на замърсяването. Той признава, че са много малко съвестните хора, които ще съберат отпадъка и ще го занесат на брега. Голяма част от тях ще върнат боклука обратно в морето без да се замислят. "Изнасяме ги на брега, а после ги транспортираме с един микробус.
Това ако го правят повече рибари, ефектът ще е много голям, да, няма да можем да изчистим ние морето, но ще има полза. За съжаление много боклуци има, но няма кой да почисти, сега т.нар. еколози къде са?", пита рибарят. Отговор обаче едва ли очаква. "Природозащитниците" са на терен само когато имат полза от дадена кауза. В противен случай не се появяват пред медиите.

Новините от днес и със задна дата