неделя, 12 април 2020 г.

Лекари от "Пирогов" и Бургас аплодираха и призоваха: Ние сме тук за Вас, останете си вкъщи за нас! ВИДЕО

                                      Снимка: bTV
"Екипът на "Пирогов" е дежурен 24/7 в болницата за Вас, останете си ВКЪЩИ за нас", това призоваха лекарите от спешната болница в специално видеообръщение към българите преди очаквания пик на коронавируса у нас.

В посланието първи говори директорът на болницата проф. Асен Балтов, а след него апела си отправят д-р Михаил Димитров, д-р Теа Александрова, д-р Петър Сакелариев, д-р Димитрина Димитрова, д-р Шеип Панев.

Тази сутрин шефовете на "Пирогов", Александровска болница и ВМА призоваха по време на брифинга на Националния оперативен щаб да останем по домовете си и да не превръщаме болниците в морги, след като през последните дни с хубавото време все повече хора излязоха навън.

"Има огромен потенциал от бъдещи пациенти, благодарение на това, че в момента хората се разхождат свободно по улиците. Това не може да бъде видяно, но това ще стане след около 10 дена, когато ще започнат да идват тежките случаи. Сега не е моментът да се седи по градинките, в междублоковите пространства, да се пие бира, да се смеем, да се веселим. м. Следващите две седмици ще бъдат критични. Не ходете на църква. Църквата е във всеки от нас", каза проф. Балтов.

"Докога хората ще чакат някой друг да им поеме отговорността, която носят към себе си и другите около тях? Докога ще се повтаря - не ходете по църквите и ще говорим за затварянето на църквите?! В края на краищата, ние сме съзнателни хора, хора на 21 век с огромни претенции. Нека покажем, че сме такива!", категоричен беше пък шефът на щаба и директор на ВМА проф. ген. Венцислав Мутафчийски.

"Всяка вечер ни ръкопляскате, аз отправям молба към всички български граждани: ако си останете по къщите, ние в 21 часа ще ви ръкопляскаме", допълни проф. Костадин Ангелов.

И наистина точно в в 21 часа екипът на "Пирогов" излезе пред болницата и аплодира като жест на благодарност всички хора, които проявяват отговорност и солидарност като си остават вкъщи.

"Бъдете и Вие отговорни и солидарни, останете си вкъщи!", призоваха медиците, цитирани от bTV.

Същото направиха и лекарите от Катедрата по инфекциозни болести към ВМА.

"Благодарим ви, заедно ще се справим", написаха те на страницата си във Фейсбук.

 И лекарите от Бургас аплодираха своите съграждани, които спазват ограниченията и си стоят у дома.

Новините от днес и със задна дата